Hviezda z NASA Michaela Musilová je po dvoch rokoch opäť na Slovensku

5.7.2021 12:32

Konečne sa po dvoch rokoch intenzívnej práce pre vesmírne agentúry vrátila na Slovensko. Nie je to však žiadna dovolenka. Michaela Musilová má príjemné povinnosti, a to stretnúť sa so svojimi fanúšikmi na besedách a autogramiádach.

Hviezda z NASA Michaela Musilová je po dvoch rokoch opäť na Slovensku
Juraj Dozsa

Momentálne je na knižnom turné. O našej astrobiologičke totiž vyšla biografická kniha Žena z Marsu, ktorú napísala autorka fantasy Lucia Lackovičová. Podľa prvých odhadov má tendenciu stať bestsellerom. Kniha hovorí o šokujúcich faktoch, priznaniach, tajomstvách a raritách, ktoré musela Michaela počas intenzívnej kariéry prežiť.

 

Musilova Archív M.M.

Vysnívaná práca

Michaela Musilová (32) študovala na niekoľkých svetových univerzitách. V roku 2010 ju ocenil princ Philip, vojvoda z Edinburgu ako jednu z najnádejnejších študentiek za jej dobrovoľnícke a iné aktivity. V roku 2015 dokončila doktorát z výskumu následkov globálneho otepľovania. Dnes prezentuje svoju prácu po celom svete, píše články pre prestížny magazín Space.com. Veľa skvelých nápadov na experimenty ju dostali až do vysnívaného tímu NASA ako manažérku projektov. Za odmenu mohla vložiť svoj podpis do sondy Curiosity, ktorá letela na Mars. 

musilova Archív M.M.

Michaela je aktuálne veliteľka simulovanej misie na Mesiac a na Mars. Aj napriek korone má práce nad hlavu: „Momentálne pôsobím na Havaji, kde som riaditeľkou výskumnej stanice HI-SEAS, v ktorej organizujem simulované misie v spolupráci s NASA, Európskou vesmírnou agentúrou a inými vesmírnymi organizáciami,“ hovorí. Skúma extrémofilné organizmy, ktoré dokážu prežiť v extrémnych podmienkach škodlivých pre väčšinu života na Zemi. Sama je vraj ´extrémofilka´. Práve preto je jej biografia zaujímavým čítaním plným dobrodružstiev.

NAJBLIŽŠIA BUDÚCNOSŤ: Medzi jej najbližšie pracovné plány patrí simulovaná marťanská misia počas plavby na mori, ktorej bude veliteľkou. Ide o náročnejší typ simulovanej misie, keďže im budú hroziť rôzne nebezpečenstvá na mori a namiesto simulovaných skafandrov budú mať potápačskú výstroj pri ponoroch v mori.

musilova Juraj Dozsa

Stretnite sa s Michaelou Musilovou osobne na besedách spojených s autogramiádou:  

  • Bratislava, 6.7. o 17:30 v Petržalskej knižnici (Prokofievova 5)
  • Festival Pohoda, 9.7. o 17:30 v Café Kušnierik a 18:30 v Literárnom stane
  • Bratislava, 13. 7. o 17:00 v Letnej čitárni U červeného raka 
  • Bratislava 15. 7. o 17:30 v Kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok