R. Procházka: Prezidentský kandidát pravice by mal prejsť primárkami

TA3
21.10.2012 17:16

Spoločný prezidentský kandidát pravice by mal zvíťaziť najprv v primárnych voľbách, kde by ho ako svojho kandidáta potvrdili samotní pravicoví voliči.

R. Procházka: Prezidentský kandidát pravice by mal prejsť primárkami
SITA

K myšlienke, s ktorou ako prvý prišiel poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý, sa po sobotňajšom rokovaní (20. 10.) Rady KDH pripojil aj kresťanský demokrat Radoslav Procházka.

"Ak chce opozícia spoločného kandidáta, mal by mať čo najsilnejší mandát. A čím viac aktérov dohody, tým silnejší ten mandát bude. A úplne najsilnejší by bol v prípade, že by tento kandidát prešiel nejakými primárkami," vyhlásil Procházka. "Ľudia dnes potrebujú perspektívu skutočného výberu medzi Ficovým modelom štátu a iným modelom štátu, ktorý nielen sľubuje, ale niečo v reálnej kvalite aj dodá," povedal.

Na poznámku TASR, že s podobnou iniciatívou prišiel pred časom Beblavý, reagoval Procházka, že je to otázkou dohody. "Nevylučujem nejaké dohody predtým a potom. Je to legitimizácia a súťaž v rámci primárok," povedal. Na otázku, či by v takejto súťaži mohol uspieť Pavol Hrušovský, ktorého meno sa v súvislosti s možnou kandidatúrou skloňovalo v médiách, Procházka odpovedal: "Na to si asi odpoviete lepšie sám." ... "Dnes na rade (Pavol Hrušovský, pozn. TASR) povedal, že on sám sa ešte nerozhodol, či chce kandidovať, takže nechcem o jeho mene špekulovať," dodal Procházka. "Podľa mňa je v týchto voľbách pre pravicu dôležité nie zúčastniť sa, ale vyhrať," podčiarkol poslanec KDH.

Predseda KDH Ján Figeľ na tlačovej konferencii 20. októbra potvrdil ambíciu KDH dohodnúť sa na spoločnom prezidentskom kandidátovi najprv na úrovni ľudovej platformy a neskôr hľadať zhodu aj s ostatnými pravicovými stranami. "Rada hlasovaním potvrdila líniu predsedníctva - zámer ponúknuť kandidáta do prezidentských volieb. Rada podporuje možnosť spoločného postupu strán ľudovej platformy a ďalších subjektov v tomto smere," vyhlásil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok