Japonsko trápia silné záplavy, úrady hlásia obete aj niekoľko nezvestných

TA3 TASR
4.7.2021 07:32

Najmenej dvaja ľudia prišli o život v dôsledku mohutného zosuvu pôdy, ktorý v sobotu postihol pobrežné mesto Atami na najväčšom japonskom ostrove Honšú. Približne 20 ľudí je stále nezvestných, informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Zosuv pôdy vyvolaný niekoľkodňovými prudkými dažďami zničil desať domov a poškodil minimálne 130 ďalších. Na mieste pokračujú pátracie a odpratávacie práce, na ktorých sa podieľa približne 1000 hasičov, vojakov a ďalších záchranárov, ktorým asistujú plavidlá pobrežnej stráže. Predpokladá sa, že niektorí z nezvestných môžu byť pod masami bahna, zatiaľ čo iných mohlo odniesť do mora. Zatiaľ sa im podarilo zachrániť najmenej desať ľudí. Ďalších 121 miestnych obyvateľov museli evakuovať. Úrady dosiaľ potvrdili dve obete: ženy, ktorých mŕtve telá našli v mori príslušníci pobrežnej stráže. Záchranné práce sťažuje neutíchajúci dážď.

Atami je prímorské letovisko, ktoré leží v prefektúre Šizuoka, približne 100 kilometrov juhozápadne od Tokia. Je známe svojimi horúcimi prameňmi.

Masa pôdy sa pohybovala rýchlosťou zhruba 40 kilometrov za hodinu a zasiahla plochu s rozlohou dva kilometre vrátane obytnej a nákupnej zóny a okolia horúcich prameňov.

Vo väčšine Japonska je v súčasnosti obdobie dažďov, počas ktorého dochádza každoročne aj k povodniam a zosuvom pôdy, v dôsledku globálneho otepľovania sú však tieto fenomény častejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok