Medvede pri obydliach treba hlásiť zásahovému tímu, vyzýva envirorezort

TA3 TASR
3.7.2021 13:15

Ak sú občania svedkami medvedej aktivity pri ľudských obydliach, mali by kontaktovať predovšetkým Zásahový tím pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody SR. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Medveď II
TASR/František Iván (ilustračné)

„Opakovane sa totiž stáva, že občania sa s postrehmi obracajú prioritne na iné miesta, napríklad na médiá či sociálne siete,“ upozornil envirorezort s tým, že Zásahový tím pre medveďa hnedého vznikol preto, aby sa predchádzalo možným konfliktným situáciám a škodám, ktoré spôsobí činnosť medveďa hnedého.

"Ak sa o rizikovom správaní zvieraťa dozvieme až z médií, tak zvyčajne je už neskoro, keďže zviera sa už zväčša nenachádza v intraviláne obce," podotkol Jaroslav Slašťan zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Zástupcov samospráv a širokú verejnosť požiadal, aby všetky strety okamžite ohlasovali na linku 0903 201 879, prípadne na e-mail zasahovytim@sopsr.sk.

MŽP SR pred pár dňami taktiež vyzvalo verejnosť, aby nahlasovala nezabezpečené kontajnerové stojiská, ktoré môžu lákať jedince medveďa hnedého do intravilánu obcí. „V prípade, ak ste vo vašom okolí spozorovali odpadové nádoby, ktoré nie sú správne, respektíve dostatočne zabezpečené, môžete sa obrátiť na Zelenú linku na telefónom čísle 0800 144 440,“ zdôraznilo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok