Merkelová sa poslednýkrát stretla s britskou kráľovnou ako kancelárka

TA3 TASR
2.7.2021 22:04

Britská kráľovná Alžbeta II. prijala v piatok na Windsorskom zámku nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Ide o zrejme posledné stretnutie kráľovnej s Merkelovou v pozícii kancelárky, keďže tá po nemeckých septembrových parlamentných odchádza do politického dôchodku. O ich súkromnej schôdzke informovala agentúra DPA a anglický denník Evening Standard.

Kráľovná hostila
TASR/AP

Kráľovná oblečená v zelených kvetovaných šatách sa ešte pred začiatkom stretnutia s Merkelovou vyfotografovala. "Som nadšená, že tu som," povedala jej nemecká kancelárka. Alžbeta II. sa s Merkelovou naposledy stretla len pred niekoľkými týždňami, keď Británia hostila stretnutie lídrov krajín G7 v Cornwalle, v rámci ktorého kráľovná usporiadala recepciu pre zahraničných hostí. S kancelárkou a ďalšími svetovými lídrami vtedy kráľovná taktiež zapózovala na spoločnej fotografii.

Merkelová sa v piatok - ešte pred prijatím u kráľovnej - stretla aj s britským premiérom Borisom Johnsonom. Na tlačovej konferencii následne uviedla, že Briti zaočkovaní oboma dávkami protikoronavírusovej vakcíny, zrejme v blízkej budúcnosti nebudú musieť po príchode do Nemecka podstúpiť karanténu.

Súkromná návšteva s kráľovnou je počas pandémie raritou a tak je považovaná za veľkú poctu dosluhujúcej nemeckej kancelárke, uvádza DPA. Agentúra dodáva, že britská kráľovná v ostatnom čase absolvovala väčšinu obdobných stretnutí len virtuálne. Britská panovníčka nemeckú kancelárku prijala v minulosti už dvakrát – v rokoch 2008 a 2014. Alžbeta II. zase v roku 2015 navštívila Berlín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok