Irán odmieta správy o príprave bilaterálnych rokovaní s USA

TASR
21.10.2012 15:24

Irán dnes odmietol správy americkej tlače, že pripravuje priame rokovania s USA venované svojmu jadrovému programu. Túto správu v noci nadnes odmietol aj washingtonský Biely dom.

Irán odmieta správy o príprave bilaterálnych rokovaní s USA
SITA

"Nevedieme žiadnu diskusiu ani rokovania s Amerikou," vyhlásil dnes na tlačovej konferencii iránsky minister zahraničných vecí Alí Akbar Sálehí s tým, že rokovania prebiehajú v rámci skupiny P5+1. Na nich sa - zatiaľ bezvýsledne - stretávajú zástupcovia jadrových mocností a Iránu. Sálehí zdôraznil, že "okrem nich nevedieme žiadnu diskusiu so Spojenými štátmi".

Skupina 5+1 pozostáva z piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (Číny, Francúzska, Ruska, Veľkej Británie a USA) a Nemecka. Niekedy sa používa aj formát P3+3, ktorý vyjadruje pomer európskych a neeurópskych krajín. 

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť Tommy Vietor v noci nadnes v stanovisku Bieleho domu uviedol, že Spojené štáty budú pokračovať v spolupráci so stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN a Nemeckom v snahe vyriešiť situáciu.

K správam o bilaterálnych rokovaniach sa vyjadril aj izraelský vicepremiér Moše Jaalon ako zástupca krajiny, ktorá sa iránskym jadrovým programom cíti byť priamo ohrozená. Jaalon uviedol, že Izrael by priame rokovania USA a Iránu privítal, ak by viedli k zastaveniu iránskeho jadrového programu. Dodal však, že očakáva skôr dementovanie správy denníka New York Times zo strany Bieleho domu.
Izraelský minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman vo vyjadrení pre izraelský vojenský rozhlas vyjadril presvedčenie, že "novinová správa je chybná". "Iránčania znova a znova klamú, Bezpečnostnej rade, (skupine) P5+1 aj medzinárodným vyjednávačom," vyhlásil.

Denník New York Times s odvolaním sa na vysokopostavený zdroj z americkej vlády v sobotňajšom vydaní napísal, že iránski politici chcú začať dialóg až po amerických prezidentských voľbách - po 6. novembri -, pretože chcú najskôr vedieť, s kým budú rokovať.

Podľa informácií New York Times dohoda mala byť výsledkom tajnej komunikácie medzi americkými a iránskymi predstaviteľmi, ktorá sa datuje takmer od začiatku funkčného obdobia súčasného amerického prezidenta Baracka Obamu z roku 2009.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok