Titanic umiera druhýkrát. K dnu ho poslal ľadovec, ďalej ho rozkladajú baktérie

TA3 ČTK
4.7.2021 06:00

Titanic sa rozpadá. Legendárna zaoceánska loď, ktorú pokoril ľadovec, sa pomaly poddáva podmorským baktériám. Vrak je plný dier, vyhliadková plošina na hlavnom sťažni už zmizla a ikonické zábradlie na prove lode sa môže zrútiť každú chvíľu, píše agentúra AP.

Titanic
SITA/AP

Postupný rozklad

Vrak každoročne skúma expedícia, ktorá monitoruje zhoršujúci sa stav potopeného plavidla. Odborníci, posilnení finančnou pomocou zámožných turistov, dúfajú, že sa im podarí zistiť viac o lodi aj o podmorských ekosystémoch, ktoré sa na takýchto miestach utvárajú.

"Oceán si loď berie a my to všetko potrebujeme zaznamenať, kým sa celá nerozloží alebo sa už nebude dať rozpoznať," uviedol Stockton Rush, predseda prieskumnej firmy OceanGate Expeditions.

Zaoceánsky parník má už 109 rokov, ničia ho hlbokomorské prúdy a baktérie, ktoré denne pohltia stovky kilogramov železa. Niektorí odborníci predpovedajú, že sa loď dočista rozpadne už do niekoľkých desaťročí. Jej trup už teraz brázdia diery a časti plavidla sú v rozklade.

Pri stroskotaní Titanicu v roku 1912 zomrelo okolo 1500 ľudí z celkového počtu 2200 pasažierov a členov posádky na palube.

Vaňa kapitána Titanicu

Od roku 1985, keď bol vrak objavený, sa zboril 30-metrový sťažeň. Pozorovacia plošina, z ktorej hliadka kričala: "pred nami je ľadovec!", je na kusy. Zadná paluba, kde sa v posledných chvíľach pred potopením zhromaždili pasažieri, sa zrútila pod vlastnou váhou.

Telocvičňa neďaleko hlavného schodiska sa preborila. Aj strašidelne vyzerajúca vaňa kapitána Titanicu, ktorú bolo možné zazrieť vďaka skrútenej stene kapitánskej kajuty, je preč - ako v roku 2019 zistila iná expedícia.

Spoločnosť OceanGate svoju výskumnú ponorku z uhlíkových vlákien a titánu vybavila kamerami s vysokým rozlíšením a výkonnými sonarmi, uviedol Rush. Zaznamenanie rozkladu pomôže vedcom predpovedať osud ďalších hlbinných vrakov. Vrátane tých, ktoré sa potopili pri bojoch za oboch svetových vojen.

Výpravu financujú turisti

Aktuálna výprava má v pláne sledovať aj trosky a artefakty v okolí vraku. Poradca OceanGate David Concannon, ktorý sa k Titaniku vydal v rámci niekoľkých expedícií, uvádza, že už predtým po celé dva kilometre sledoval sériu stôp tvorenú z "ľahkých trosiek a menších osobných vecí, ako sú topánky a kufre".

Expedíciu tvoria aj archeológovia a biológovia, špecializovaní na podmorský život. OceanGate však berie na výpravu aj zhruba 40 ľudí, ktorí si cestu zaplatili. Budú sa striedať pri obsluhe sonarov a vykonávať ďalšie úlohy. Práve ich peniaze expedíciu umožňujú. Turisti za lístok zaplatili 100.000 až 150.000 dolárov.

"Niektorí ľudia zaplatia 28 miliónov dolárov, aby s Blue Origin (spoločnosť zakladateľa Amazonu Jeffa Bezosa) vycestovali do vesmíru, a to ani nejdú na Mesiac," uvádza 53-ročná Renata Rojasová z New Jersey. "V porovnaní s tým je toto lacné," dodáva.

Titanic TASR/AP

Nad hladinu nič nevytiahnu

OceanGate z dna oceánu nič nevyzdvihne. Vďaka tomu je táto expedícia o čosi menej kontroverzná než výskumný výlet inej spoločnosti, ktorá chcela pôvodne zo dna získať rádio Titanicu.

RMS Titanic, ktorá má ako jediná právo na vyzdvihovanie častí vraku, chcela rádiové vybavenie lode vystaviť, pretože vysielalo núdzové volanie Titanicu. Návrh však minulý rok vyústil do súdnych sporov s americkou vládou, podľa ktorej by expedícia porušila federálne zákony a dohodu s Britániou, podľa ktorej má vrak, ktorý je zároveň pohrebiskom, ostať v pôvodnom stave.

Súdne spory medzi RMS Titanic a Spojenými štátmi sa urovnali, keď spoločnosť svoje plány odložila na neurčito kvôli pandémii. Môže sa však stať, že nie všetci budú súhlasiť s misiou OceanGate.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok