Matovič o koaličnej rade: SaS nebolo možné presvedčiť na kompromis

TA3 TASR
2.7.2021 13:47

Očkovať sa oplatí, hovorí minister financií Igor Matovič. Na tlačovej besede povedal viac o sprostredkovateľskom bonuse a očkovacej prémii, ktoré v piatok schválil parlament. Okrem toho hovoril aj o rokovaní na koaličnej rade, kde sa nedohodli so stranou SaS.

Matovič pripomenul, že je dobré nechať sa zaočkovať a očkovanie je kľúčovým nástrojom, aby ľudia na covid neochoreli, nedostali sa do nemocnice či nenakazili svojich blízkych. Dodal však, že rešpektujú aj ľudí, ktorí sa nechcú dať zaočkovať z rôznych dôvodov. 

 "Keď sa na nas valí cunami v podobe delta variantu, zodpovednosť káže, aby sme urobili aj nemožné, aby sa ľudia zaočkovali," hovorí Matovič. 

Na tlačovke ukázal vývoj počtu nových pozitívnych prípadov v európskych krajinách. Najprudší nárast je podľa neho za posledné dni na Cypre. Pripomenul, že obrovský nárast hlási aj Británia. Pritom vo Veľkej Británii je zaočkovanosť v skupine nad 50 rokov viac ako 90 percent, u nás je to v rovnakej skupine okolo 45 percent. 

Podľa neho si môžu ľudia na Slovensku povedať, že u nás bude problém asi dvakrát väčší ako v Británii, to však podľa neho neplatí. Zo sto rizikových ľudí nad 50 rokov nie je u nás zaočkovaných 55, čo podľa Matoviča znamená, že na Slovensku budeme mať o 450 percent väčší problém ako v Británii. Varoval, že je len otázkou času, kedy aj u nás naplno vypukne delta variant. 

Tvrdí, že chce urobiť všetko, aby sa motivovali tí ľudia, ktorí nad očkovaním premýšľajú. Jedným riešením je podľa neho sprostredkovateľský bonus, ktorý dnes prešiel parlamentom. Týkať sa bude všetkých, ktorí sa nechali zaočkovať od 1. júla, bude teda platiť aj spätne. Druhým riešením je očkovacia prémia, teda lotéria. Týždenne na ňu môžu byť použité dva milióny eur. Do nej sa však môžu prihlásiť len starší ako 18 rokov. Pri nej platí, že sa týka úplne všetkých, teda aj tých, ktorí sa očkovali napríklad už v decembri.

Testy za symbolickú cenu

Návrh, aby si ľudia platili PCR testy v plnej výške, považuje za nútenie do očkovania. "Sociálnymi zbraňami" by k tomu totiž bola chudobná rodina, ktorá si pravidelné testy nemôže dovoliť, prinútená.

Vo štvrtok podľa Matoviča trvala šesť hodín koaličná rada, kde nakoniec prišli ku kompromisu, že sa návrh ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) presunie. Za testovanie by zároveň mali ľudia platiť buď nič, alebo symbolickú čiastku.

Sme rodina má podľa neho pravdu v tom, že platenie PCR testov v plnej výške by bolo v určitom zmysle nútením do očkovania, pretože chudobná rodina by si to nemohla dovoliť. "Nebolo by to povinné očkovanie, ale v skutočnosti by to povinné očkovanie bolo," vyhlásil Matovič. Keď sa uskutoční diskusia, v júli na schôdzi sú pripravení podporiť tento návrh, ale s tým, aby ľudia platili len symbolickú sumu za tieto testy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok