Amazonský prales zažil najhorší jún od roku 2007. Satelity zachytili 2308 požiarov

TA3 TASR
2.7.2021 12:06

Brazílsky Amazonský prales zaznamenal vo výskyte lesných požiarov najhorší jún od roku 2007, ukázali vo štvrtok údaje brazílskych vedcov. Naznačuje to ďalšie ničivé obdobie sucha v najväčšom dažďovom pralese na svete.

Amazonský prales zažil najhorší jún od roku 2007. Satelity zachytili 2308 požiarov
TASR/AP

Organizácie pripisujú vinu prezidentovi

Národný ústav pre vesmírny výskumu uviedol, že jeho satelity zachytili minulý mesiac 2308 požiarov, čo je nárast o 2,3 percenta od júna 2020. Predchádzajúci rekord pre mesiac jún bol v roku 2007 s 3519 požiarmi.

Pochmúrna štatistika prišla po tom, čo aj tohtoročný máj priniesol najvyšší počet požiarov, 1166, a to od roku 2007, keď bol zaznamenaný najhorší máj. 

Environmentálne organizácie pripisujú vinu za tento vývoj vláde brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, ktorý od svojho nástupu k moci v roku 2019 presadzuje komercializáciu Amazonského pralesa a mimovládne organizácie snažiace sa chrániť džungľu označuje za "rakovinu". 

Nie je to prekvapením

"Zvýšený počet požiarov v Amazónii nie je prekvapením; je to dôsledok priamych, konkrétnych činov, ktoré povzbudzujú k nezákonnosti a oslabujú kontrolné orgány, ako napríklad 60-percentné zníženie rozpočtu na sledovanie požiarov pre rok 2021," uviedol Sociálny a environmentálny inštitút, ktorý monitoruje smerovanie vývoja v Amazonskom pralese.

Podľa ústavu zaznamenali v roku 2020 v brazílskom pralese 103.000 požiarov, čo je ročný nárast o takmer 16 percent. Odborníci pripisujú odlesňovanie v Amazónii deregulácii na trhu s pôdou pre poľnohospodárstvo. Bolsonaro sa medzinárodnému spoločenstvu zaviazal, že do roku 2030 zastaví nezákonné odlesňovanie.

Tento týždeň vláda zverejnila nariadenie zakazujúce štyri mesiace používať oheň ako metódu farmárčenia a poverila armádu hliadkovaním v Amazónii, čo má zabrániť páchaniu environmentálnych trestných činov, medzi ktoré patrí odlesňovania a protizákonná ťažba nerastného bohatstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok