India prekonala hranicu 400-tisíc úmrtí na covid. Očkovanie sa spomaľuje

TA3 TASR
2.7.2021 10:42

India sa stala treťou krajinou na svete, ktorá prekonala hranicu 400.000 úmrtí na ochorenie COVID-19, ukázali v piatok oficiálne údaje. Rozsiahle očkovanie v krajine sa pritom spomaľuje.

India prekonala hranicu 400-tisíc úmrtí na covid. Očkovanie sa spomaľuje
TASR/AP

Odborníci majú podozrenie

Celkový počet úmrtí v Indii je 400.312 a krajina sa tak zaradila za Spojené štáty a Brazíliu. Celkový počet infikovaných dosiahol v Indii takmer 30,5 milióna, uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Mnohí odborníci majú podozrenie, že skutočný počet úmrtí v Indii je viac než milión, keďže v apríli a máji nastal zničujúci nárast v prípadoch, ktorý preplnil nemocnice. Tento prudký nárast infikovaných sa pripisuje delta variantu koronavírusu a nečinnosti uspokojenej vlády plynúcej z toho, že premiér Naréndra Módí vyhlásil v januári víťazstvo nad koronavírusom.

Denné prírastky nakazených odvtedy výrazne klesli a zrušených bolo mnoho obmedzení v činnostiach obyvateľstva, silneli však obavy z nového nárastu nakazených v nasledujúcich mesiacoch.

Dve dávky dostalo iba päť percent obyvateľov

Indická vláda má cieľ zaočkovať tento rok všetkých 1,1 miliardy dospelých ľudí v krajine. Avšak pre rôzne nedostatky, zmätky v administratíve a váhavosť dostalo zatiaľ dve dávky vakcíny iba päť percent obyvateľov.

India schválila v utorok pre používanie v krajine vakcínu Moderna, takže celkovo sú tam dostupné štyri vakcíny vrátane AstraZenecy, Covaxinu od indickej biotechnologickej spoločnosti Bharat Biotech a ruského Sputniku V.

Indický výrobca liekov Zydus Cadila vo štvrtok oznámil, že požiadal o schválenie svojej vakcíny na báze plazmidovej DNA, keďže testovanie ukázalo jej účinnosť 67 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok