Poslanci pokračujú v zasadaní. Hlasovať by mali aj o Matovičovej očkovacej prémii

TA3 TASR
2.7.2021 09:18

V piatok pokračuje rokovanie Národnej rady SR. Poslanci by na nej mali hlasovať o Matovičovom návrhu očkovacej prémie. Priamo z parlamentu prináša aktuálne informácie naša kolegyňa Viktória Némethová.

Pokračovali v novele zákona o ochrane prírody

V úvode desiateho dňa pokračovali v diskusii k novele zákona o ochrane prírody a krajiny. V rokovacej sále na začiatku dňa sedelo len zopár zákonodarcov.

Novela zákona o ochrane prírody a krajiny hovorí o presune pozemkov pod envirorezort, aby sa zabezpečila jednotná správa chránených území. Pre štát nie je podľa návrhu efektívne, ak sa o územie v národnom parku starajú dve štátne organizácie. Plynú z toho zásadné konflikty, pričom ochrana prírody spravidla ustupuje iným záujmom.

 Novým správcom pozemkov by mala byť Štátna ochrana prírody SR.

Legislatívne zmeny predstavil nedávno minister životného prostredia Ján Budaj. Do parlamentu prišla novela formou poslaneckého návrhu. 

Takýto postup kritizovalo ministerstvo pôdohospodárstva. Návrh z parlamentu požadovali stiahnuť napríklad mimoparlamentné KDH či platforma Zachráňme lesné bohatstvo Slovenska. Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho požiadali o stiahnutie návrhu aj v pléne NR SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok