4 choroby šalátu, na ktoré treba dať pozor

4 choroby, na ktoré treba dať pozor Zdroj foto: Unsplash

Vašu obľúbenú zeleninu môžu ohroziť viaceré problémy. Aké sú 4 choroby šalátu, ktorým sa dá  v niektorých prípadoch predísť?

Pri pestovaní listovej zeleniny sa môžu okrem zlých pestovateľských podmienok vyskytnúť tieto 4 choroby šalátu. Niekedy sa im dá vyhnúť a vaša úroda môže byť zachránená. Avšak treba konať včas.

Hrdza na listoch

Objavujú sa vám na listoch šalátu červenohnedé fľaky? Pravdepodobne vašu zeleninu postihol najbežnejší šalátový neduh. Tento problém má zväčša rastlina na konci sezóny. Čím totiž dlhšie produkuje listy, ktoré zakaždým oberáte, tým sa stáva menej odolnou voči hrdzi. Je to tak preto, lebo pri poškodení šalátu nastáva chemická reakcia obsahujúca plynný etylén. Preto je čiastočne pozberaný šalát napadnutý práve touto chorobou.

Najlepším riešením je, aby ste šalátové listy trhali tak dlho, kým nebudú hrdzavé. Akonáhle sa objavia fľaky, odstráňte konkrétny list. Alebo zozbierajte naraz celú hlavu, a nie sem-tam list.

Zlé klíčenie šalátu

Tento problém sa najčastejšie vyskytuje práve pri pestovaní šalátu. Spočiatku sa vaše sadenice javia ako zdravé, potom zvädnú a uhynú. Čo to spôsobuje? Má to na svedomí výsadba do studenej, príliš vlhkej pôdy. Dbajte na to, aby bola vaša pôda dobre priepustná a aby nedošlo k nadmernému zavlažovaniu.

Tieto rastliny pomáhajú pri bodnutí hmyzom, vedeli ste to?

Fuzáriové vädnutie

Fuzáriové vädnutie je celkom bežný jav. Prejavuje sa žltnutím listov, ktoré pôsobia zvädnuto. Niekedy však pozor, nemusí to byť vždy tento problém, ale napríklad môže ísť o nedostatok živín a podobne. Táto huba sa na vašom šaláte šíri veľmi rýchlo. Existuje však niekoľko možností, ako zachrániť zeleninu pred skazou.

Najskôr opatrne odstráňte všetky napadnuté listy, aby sa choroba nerozšírila. Ak je infikovaná väčšina šalátu, odstráňte ho celý.

Ďalej treba dať preč niektoré z menších šalátov, ktoré sú v tesnej blízkosti väčších, aby ste umožnili lepšie prúdenie vzduchu a zabránili tomu, aby sa rastliny navzájom dotýkali.

Vaša posledná možnosť je použiť fungicíd.

Bakteriálna listová škvrnitosť

Ak zistíte, že sa na listoch vášho šalátu začnú objavovať hnedé alebo čierne škvrny a potom odumrie, pravdepodobne vašu rastlinu napadla bakteriálna listová škvrnitosť.

Túto chorobu spôsobujú baktérie, ktoré sa nachádzajú v pôde. Na rastlinu sa pravdepodobne mohli dostať pri polievaní šalátu na listy, alebo vďaka nesprávnej technike výsadby (nezabudnite svoje rastliny vhodne umiestniť do priestoru) alebo ste mali jednoducho smolu. Po napadnutí rastliny neexistuje žiadny liek, preto odstráňte poškodené listy alebo celú rastlinu, aby ste sa vyhli ďalšiemu šíreniu.