Na týchto miestach nezakladajte oheň. Lesníci upozorňujú na riziko vzniku požiarov

TA3 TASR
1.7.2021 16:50

Lesníci upozorňujú na zvýšené riziko vzniku požiarov, najmä v týchto horúcich letných dňoch. Vo viacerých okresoch, vrátane územia hlavného mesta, platí zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov. Informovala o tom Marína Debnárová, vedúca odboru komunikácie Lesov SR.

Na týchto miestach nezakladajte oheň. Lesníci upozorňujú na riziko vzniku požiarov
Facebook/Lesy SR

Zamestnanci hliadkujú

Podľa nej v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov sa na lesných pozemkoch zakazuje fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, používať otvorený plameň na miestach, kde je riziko vzniku požiaru zvýšené. Nesmú sa vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov, nemôže sa páliť slama, ani iný biologický odpad. 

Je zakázané zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu.

„Na každej lesnej správe sú zamestnanci, ktorí vykonávajú protipožiarnu hliadkovaciu činnosť. Hliadky sú v čase zvýšeného rizika posilnené a zintenzívnené,“ konštatoval Miroslav Skladaný z podniku Lesy SR s tým, že sú sústredené v najrizikovejších lokalitách a exponovaných úsekoch. 

V teréne sú počas pracovných dní aj cez víkendy a sú v spojení s operačným strediskom Hasičského a záchranného zboru SR.

Ľahostajná verejnosť

Podľa lesníkov aj posledný prípad z Bratislavy ukázal, že verejnosť vie byť ľahostajná. Pod lúkou Kráľova hora nad Dlhými dielmi nad Karlovou Vsou neznámy páchateľ nechal otvorený oheň bez dozoru, odišiel a nakládol aj hrubé drevo. Išlo o nelegálne ohnisko na okraji lesa.

„Upozorňujeme verejnosť, aby nezakladala ohne na lesných pozemkoch a v ich 50-metrovom ochrannom pásme. Žiadame ľudí, aby pri pobyte v prírode dbali na pokyny lesnej stráže,“ vyzval vedúci lesnej správy Bratislava Martin Knurovský.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok