Podmienky vstupu do Chorvátska sa od 1. júla menia

CK Satur
1.7.2021 14:26

Do Chorvátska doteraz Slováci cestovali bez akýchkoľvek obmedzení. Od 1. júla sa toto však mení. Pre vstup do krajiny bude opäť treba PCR (72h) / AG test (48h), alebo potvrdenie o prekonaní COVID-u alebo doklad o očkovaní resp. COVID pas. Oslobodené od testovania budú deti vo veku do 12 rokov.

Podmienky vstupu do Chorvátska sa od 1. júla menia
CK Satur

Ako to bude v praxi fungovať od 1. júla?

Cestujúcim do Chorvátska bude umožnený bezproblémový vstup, ak budú mať platný Digitálny Covid preukaz EÚ, ale aj v prípade, že ho ešte nemajú, ale vedia sa preukázať jednou z nasledovných možností v anglickom alebo chorvátskom jazyku:

  • negatívny PCR test, nie starší ako 72 hodín,
  • alebo rýchly antigénový test (RAT), nie starší ako 48 hodín (od odobratia vzorky)
  • potvrdenie nie staršie ako 210 dní od prijatia dvoch dávok vakcíny použitých v členských štátoch EÚ (Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya/Sputnik V, Sinopharm), alebo predloženie osvedčenia nie staršieho ako 210 dní od prijatia jednej dávky vakcíny (Janssen/Johnson & Johnson), a od podania tejto jednej dávky uplynulo minimálne 14 dní;
  • potvrdenie o prijatí prvej dávky Pfizer, Moderna alebo Gamaleya/Sputnik V, s ktorými je možné vstúpiť do Chorvátskej republiky v období od 22. do 42. dňa prijatia vakcíny, alebo od 22. do 84. dňa prijatia prvej dávky AstraZeneca;
  • potvrdenie o prekonaní Covid-19 a prijatia jednej dávky vakcíny do šiestich mesiacov od začiatku ochorenia za predpokladu, že očkovanie sa musí vykonať menej ako 210 dní pred príchodom na hraničný priechod;
  • predloženie pozitívneho PCR alebo rýchleho testu na antigén (RAT), ktorý potvrdzuje, že testovaná osoba sa zotavila z infekcie vírusom SARS-CoV-2, pričom test sa uskutočnil 210 dní vopred a nie je starší ako 11 dní odo dňa príchodu na hraničný priechod alebo predloženia lekárske potvrdenie o prekonaní (v anglickom alebo chorvátskom jazyku);
  • alebo PCR testovanie alebo rýchle testovanie antigénu - RAT na SARS-CoV-2 ihneď po príchode do Chorvátskej republiky (na vlastné náklady), s povinnosťou samoizolácie do príchodu negatívneho nálezu. V prípade nemožnosti testovania sa stanoví miera samoizolácie na obdobie desiatich (10) dní.

Čo musí obsahovať potvrdenie o negatívnom teste?

Pri PCR teste (s QR kódom) a rýchlom antigénovom teste (RAT) musí byť viditeľný výrobca (obchodný názov testu, vystavený zdravotníckou inštitúciou/laboratóriom a podpísaný/potvrdený lekárom/zodpovednou testovacou inštitúciou (anglický alebo chorvátsky preklad).

Ako je to pri cestovaní s deťmi?

Deti do 12 rokov cestujúce s rodičmi/zákonným zástupcom, ktorí majú osvedčenie o očkovaní alebo o prekonaní Covid-19 alebo negatívny PCR alebo RAT (antigénový) test, sú vyňaté z povinnosti sa testovať alebo ísť do samoizolácie.

Pred cestou do Chorvátska odporúčame vyplniť online formulár, ktorý je určený na urýchlenie vybavenia turistov/priechodu cez hranice. Všetky vyššie zmienené potvrdenia musia byť v anglickej alebo chorvátskej jazykovej verzii.

V prípade, že by ste sa nestihli otestovať pred odchodom do Chorvátska, je možné tak urobiť ihneď v deň príchodu. Potrebné informácie o miestach, na ktorých sa dá otestovať, sa dozviete prostredníctvom delegátky CK SATUR Janky Domič, ktorá vám bude k dispozícii na mieste vášho pobytu.

Všetky informácie o podmienkach vstupu do jednotlivých krajín nájde vždy aktuálne v covid mape CK SATUR.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok