Pódium bude. Velits Saganovi verí, k organizátorom má však výhrady

TA3 TASR
1.7.2021 11:19

Bývalý slovenský cyklista Peter Velits verí, že Peter Sagan sa na Tour de France dostane v jednej z etáp aspoň na pódium. Pretekárovi tímu Bora-Hansgrohe sa to zatiaľ nepodarilo, blízko k tomu mal v 3. etape. Posledné kilometre v nej však poznačilo množstvo pádov a nevyhol sa tomu ani Sagan. Podľa Velitsa organizátori TdF vybrali pre dojazd príliš úzku vozovku.

Sagan vyhral bodovaciu súťaž. Na Giro d'Italia získal cyklámenový dres
TASR/AP

Zbytočne úzka cesta

V tretej etape bolo viac pádov, v hlavnej skupine zostalo 34 cyklistov. Na čele nechýbal Sagan, no Caleb Ewan sa dotkol kolesa jedného zo súperov a vo veľkej rýchlosti spadol. Spolu s ním sa na zemi ocitol aj slovenský reprezentant, pričom urobil kotrmelec. 

"Keby sme pelotón dali aj na trojprúdovú diaľnicu, tak pády budú vždy. Sú to prvé etapy, je to nervózne, každý sa tlačí dopredu, ale tá etapa sa išla na zbytočne úzkej vozovke. Neverím, že do mesta vedie len tá jedna cesta, tomu sa dalo predísť. Čo sa týka pádu Petra, stane sa, je to súčasť cyklistiky. Predtým boli veľké pády z nervozity, videli sme, že jeden zapríčinila aj diváčka, ale v Saganovom prípade išlo o zbytočne úzku cestu," povedal Velits.

Výber trate je základ

Ewan dopadol najhoršie a z pretekov musel odstúpiť. "Výber trate je základ, Tour bola vždy známa tým, že to nechcú hrotiť a všetko robia pre bezpečnosť pretekárov, ale toto asi zle vyhodnotili. Tak to vnímam ja. Mám skúsenosti, že TdF si dáva vždy veľký pozor, aby pretekári nešli na nebezpečné cesty, ale toto asi nevyhodnotili správne. Je to škoda, pretože pretekár keď spadne, tak to cíti ešte niekoľko etáp. Geraint Thomas si vykĺbil rameno, ale vrátil sa, Primož Roglič je celý zabandážovaný. Ale pri cyklistike sa jednoducho padá, to je súčasť tohto športu. Ale je pravda, že sa niektorým pádom dalo zabrániť," dodal Velits.

Sagan išiel na Tour s túžbou získať ôsmy zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže, ale zatiaľ je v tomto hodnotení na 10. mieste, pričom na lídra Marka Cavendisha stráca 41 bodov. "Ešte je veľmi skoro hodnotiť Petra. Sme v štvrtine pretekov. Bol tam aj jeho pád, asi ho to obmedzuje, a sú tu aj iné veci, ktoré sa stali. Prvé dve etapy mu nevyšli, ale možno potrebuje, aby rozhýbal nohy a bude to lepšie. Ešte by som to neuzatváral. Ja stále verím, že bude minimálne na pódiu v niektorej etape," uviedol Velits.

Pred dvoma dňami triumfoval vo 4. etape TdF Mark Cavendish, čo vo svete cyklistiky spôsobilo veľké prekvapenie. Velits, ktorý ukončil kariéru v 31 rokoch, to považuje za niečo výnimočné: "Toto nemá vo svete cyklistiky obdobu. On má 36 rokov ako ja a viem, ako sa ja cítim. Je to typ pretekára, ktorý mal uplynulé tri sezóny roky zlé, nič nevyhral, ľudia mu hovorili, aby skončil. A on aj napriek tomu išiel na Tour, ktorá je jeho srdcovka. A pri prvej príležitosti vyhral špurt. Nepamätám si, že by sa niečo takéto niekedy udialo. Je to naozaj fantastické."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok