Brahímí v Damasku rokoval s al-Asadom

SITA TA3
21.10.2012 12:02

Vyslanec Organizácie Spojených národov (OSN) a Ligy arabských štátov (LAŠ) pre Sýriu Lachdar Brahímí, ktorý sa v krajine zmietanej občianskou vojnou snaží presadiť dočasné prímerie, rokoval v nedeľu v Damasku s prezidentom Baššárom al-Asadom. Informovala o tom štátna televízia, detaily stretnutia však neuviedla.

Brahímí v Damasku rokoval s al-Asadom
SITA

Brahímí vyzval na prímerie počas nadchádzajúceho moslimského sviatku Íd al-Adhá koncom týždňa s cieľom zastaviť krviprelievanie, ktoré si počas 19-mesačného konfliktu vyžiadalo už vyše 30 000 obetí. V sobotu už za týmto účelom viedol rokovania s ministrom zahraničia Valídom al-Muallimom, ktoré ministerstvo označilo za "konštruktívne a seriózne". Sýria doteraz na návrh prímeria reagovala zdržanlivo, pričom zdôraznila, že povstalci by museli v prípade zloženia zbraní vládnych síl reagovať rovnako.

Najvyšší predstavitelia OSN a LAŠ v piatok podporili Brahímího výzvu a apelovali na obe strany konfliktu v Sýrii, aby prerušili boje počas nadchádzajúceho sviatku. Prímerie by podľa nich malo trvať čo najdlhšie, aby "vytvorilo priestor pre mierový politický proces, ktorý splní legitímne túžby Sýrčanov po demokracii, rovnosti a spravodlivosti". Začiatok Íd al-Adhá pripadá na 26. októbra a sviatok trvá štyri dni.

Boje v Sýrii medzičasom pokračujú predovšetkým na severe a v okolí Damasku. V sobotu si podľa Sýrskej organizácie pre monitorovanie ľudských práv vyžiadali najmenej 108 mŕtvych vrátane 42 civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok