Matovič ostáva vo funkcii. SaS sa pri hlasovaní zdržala

TA3 TASR
30.6.2021 21:16

Minister financií Igor Matovič ostáva na svojom poste. Za odvolanie hlasovalo 51 poslancov, potrebných však bolo 76 hlasov. Proti odvolaniu bolo 67 poslancov, zdržalo sa 17 zo 135 prítomných.

SaS sa pri hlasovaní zdržala

Odvolávanie iniciovali opoziční nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho, pod návrh sa podpísali aj Smer-SD a ďalší nezaradení poslanci.

Návrh na odvolanie Matoviča podporili poslanci Smeru-SD, ĽSNS a nezaradení. Proti bol klub Sme rodina a OĽANO okrem Jána Krošláka, ktorý sa zdržal. Rovnako sa zdržalo päť poslancov Za ľudí, štyria boli proti. SaS sa pri hlasovaní zdržala.

V rozprave k návrhu na vyslovenie nedôvery šéfovi rezortu financií v stredu vystúpilo viac ako desať poslancov, najmä z opozície. Hlasovaním sa zároveň skončila mimoriadna 34. schôdza parlamentu. Vo štvrtok (1. 7.) ráno budú poslanci pokračovať v riadnej schôdzi.

Nesie zodpovednosť za právny rozvrat štátu

Poslanci v návrhu na vyslovenie nedôvery uviedli, že Matovič nesie zodpovednosť za právny rozvrat štátu a jeho inštitúcií, nakladanie s financiami v čase plošného testovania a nakupovania vakcíny Sputnik či konflikt vo vláde s koaličným partnerom Richardom Sulíkom. Minister podľa nich nesie politickú zodpovednosť aj za "nepripravenosť vlády na tretiu vlnu pandémie".

Skonštatovali, že vláda nezvláda ani ekonomickú a fiškálnu oblasť boja s koronakrízou. "Kľúčovú časť zodpovednosti za tento stav nesie Igor Matovič," zdôraznili poslanci v návrhu. Spomenuli aj "vojnu" v bezpečnostných zložkách štátu.

 Vinia ho aj z poškodenia dobrého mena SR v zahraničí. Pokračovanie Matoviča v kresle vicepremiéra a ministra financií považujú za neúnosné a škodlivé pre Slovenskú republiku.

Minister financií v pléne vyhlásil, že opozícia sa ho chce zbaviť a vyštvať z politiky. "Budem bojovať dovtedy, dokým ma fyzicky neodstránite. Budem robiť všetko, aby ste ma nezlomili," zdôraznil s tým, že chce robiť všetko pre to, aby sa opäť k moci nedostal Smer-SD či odídenci z tejto strany. 

Obhajoval aj nákup ruskej vakcíny Sputnik V. Opozícia sa nemusí podľa Matoviča obávať o rozpočtovú zodpovednosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok