Covid sa v Prahe šírí hlavne medzi mladými ľuďmi

TA3 TASR
30.6.2021 16:44

Nový koronavírus sa v Česku momentálne najviac šíri v Prahe, a to najmä medzi mladými ľuďmi vo veku 16 -29 rokov. Táto skupina má vzhľadom na svoj životný štýl viac kontaktov a je u nej aj menší záujem dať sa zaočkovať.

Covid sa v Prahe šírí hlavne medzi mladými ľuďmi
TASR/AP (ilu)

V Prahe počty mierne narastajú 

Informáciu priniesol riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislav Dušek, ktorého cituje spravodajský server Novinky.cz

Aktuálne sa podľa Duška zastavil pokles epidémie v zmysle počtu novoinfikovaných. Zdôraznil však, že nejde o celoplošnú záležitosť. "Prevažná väčšina krajov zachytáva zopár prípadov denne. Výnimkou je Praha, tam sa pokles zastavil už pred niekoľkými dňami a teraz to trochu narastá," konštatoval Dušek.

Vírusová nálož u mladých ľudí v Prahe vo veku 16 - 19 a 20 - 29 rokov postupne rastie, čo určite nejako súvisí s ich životným štýlom i množstvom rizikových kontaktov, ktoré má táto skupina logicky najvyššie.

Zmena správania mladej populácie

Šéf ÚZIS sa tiež domnieva, že sa nejde o dramatický efekt predošlého uvoľňovania protipandemických opatrení. To by sa totiž prejavilo už skôr.

"Vidíme zmenu správania mladej populácie, ktorá je relatívne málo preočkovaná, a teda sa ľahšie nakazí," povedal šéf zdravotníckych štatistikov. Vývoj v metropole ČR zároveň označil za "déja vu". Vlani vraj bola situácia podobná. 

"Stále nemáme komunitnú ochranu, nie sme dostatočne preočkovaní a stále máme veľký potenciál, aby sa epidémia znovu otočila a začala rásť," pripomenul Dušek a vyzval ľudí, aby sa nechali zaočkovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok