Do rozpočtu pribudne o 1,1 miliardy eur viac, než ukazovala prognóza, tvrdí Matovič

TA3 TASR
30.6.2021 16:19

Do štátneho rozpočtu do konca roka pribudne o 1,1 miliardy eur viac, než ukazovala marcová daňová prognóza. Uviedol to vicepremiér a minister financií Igor Matovič počas stredajšej tlačovej konferencie o aktualizácii daňovej prognózy na roky 2020 až 2024.

Firmám sa vlani darilo lepšie, než sa čakalo

Podľa Matovičových slov je príčinou to, že sa firmám vlani darilo omnoho lepšie, než sa čakalo, a výpadky na daniach a odvodoch boli sedemkrát nižšie, ako ukazovali odhady.

Ako Matovič ilustroval, keď prognóza rátala so sedempercentným výpadkom v daňovo-odvodových príjmoch za rok 2020, reálny prepad bol len na úrovni jedného percenta.

 "Je to vysvedčenie prístupu vlády v pomoci podnikom," poznamenal Matovič s tým, že vďaka pomoci podnikom tie mohli odvádzať dane a odvody a takisto platiť svojich zamestnancov, ktorí tiež odviedli dane i odvody do štátnej pokladnice.

Polovičný výpadok

Minister takisto dodal, že výpadok ziskov slovenských firiem bol vlani len polovičný oproti marcovým očakávaniam. "A keď sme predpokladali, že výpadok na daniach z príjmu právnických osôb bude 700 miliónov eur, výpadok bol približne len polovičný," podotkol.

Ďalšou okolnosťou, ktorá prispela k priaznivejšej prognóze, je podľa Matoviča aj výber dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorý je takisto nad očakávania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok