Matovič sa z politiky vyštvať nedá. Kritizoval Pellegriniho, ale aj Sulíka

TA3 TASR
30.6.2021 16:12

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec Národnej rady SR Peter Pellegrini je podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) falošný človek, ktorý sa chce dostať späť k moci.

Heger je vraj samostatný

To mu Matovič nechce umožniť a nemieni sa nechať vyštvať z politiky. V pléne NR SR počas pokusu o jeho odvolávanie narážal Matovič aj na ministra hospodárstva a šéfa SaS Richarda Sulíka. Povedal, že jeden koaličný partner v parlamente "zháňa" hlasy poslancov na jeho odvolanie. Premiér Eduard Heger (OĽANO) je podľa Matoviča samostatný.

Pellegriniho označil za falošného politika, ktorý ľudí využíva na to, aby znova získal moc. Jeho prejav považuje Matovič za plný strachu. Pripomenul svedkov v trestných konaniach, ktorí podľa neho môžu začať svedčiť aj proti bývalým špičkám štátu. 

Predkladateľom návrhu na jeho odvolanie vyčítal, že využívali orgány činné v trestnom konaní na osobné a politické ciele. Spomenul účelové obvinenia na svojich kolegov v koalícii, ktorí boli v tom čase v opozícii. Uistil, že sa počas svojho pôsobenia na poste premiéra nestaral do žiadneho stíhania Slovensku.

Hanbí sa za koaličného partnera

Matovič povedal, že jeden jeho koaličný partner robí posledné dni všetko preto, aby získal dostatok hlasov na jeho odvolanie. "Ísť za opozičnými poslancami a sľubovať im, že keď tu budú do nohy, zabezpečíme dostatok hlasov z koalície, aby sme sa Matoviča zbavili, je za čiarou dobrého koaličného správania," povedal s tým, že sa hanbí za takéto správanie. Označil to však aj za slobodné konanie. Poslancov vyzval hlasovať v súlade so svojím svedomím a presvedčením.

Matovič reagoval na kritiku opozície, že premiér Heger je len jeho hovorcom. Ubezpečil, že Heger nie je jeho "slečnou" tak, ako bol Pellegrini "slečnou" expremiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Je samostatný, má absolútny priestor na samostatnosť, som rád tomu, že vo svojej funkcii rastie," povedal o Hegerovi Matovič.

Až kým ho fyzicky neodstránia

Minister financií tiež vyhlásil, že opozícia sa ho chce zbaviť a vyštvať z politiky. "Budem bojovať dovtedy, dokým ma fyzicky neodstránite. Budem robiť všetko, aby ste ma nezlomili," vyhlásil s tým, že chce robiť všetko preto, aby sa opäť k moci nedostal Smer-SD či odídenci z tejto strany.

Matovič obhajoval aj nákup ruskej vakcíny Sputnik V. Odvolával sa na prieskumy, podľa ktorých sa vysoké percento ľudí chcelo zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 výhradne Sputnikom V. Dodal, že on osobne rokoval, aby sa zmluva o dodávkach vakcíny mohla zverejniť. Obvinil opozíciu z klamstiev, keď hovorí, že na vakcíne Slovensko prerobí.

Opozícia sa nemusí podľa Matoviča obávať o rozpočtovú zodpovednosť. Odmietol, že by vláda nezvládla ekonomickú a fiškálnu oblasť boja s koronakrízu. Skonštatoval napríklad, že prepad ziskov firiem bude nižší, hoci predpoklady boli katastrofické.

Poslanec Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) označil Matoviča za plagiátora, daňového podvodníka a hlavu organizovanej skupiny prokurátorov a vyšetrovateľov. Verí, že za to raz ponesie trestnoprávnu zodpovednosť. Matovičov odchod chce podľa Richarda Rašiho (nezaradený) aj verejnosť. Pripomenul, že má historickú nedôveryhodnosť, ktorú mal, aj keď bol na čele vlády. Ľuboš Blaha (Smer-SD) označil ministra za podvodníka, ktorý zbohatol na kšeftoch s "bielymi koňmi".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok