SDKÚ-DS nebude ohľadne registrovaných partnerstiev jednotná

SITA
21.10.2012 10:21

Poslanci za SDKÚ-DS nezaujmú jednotný postoj k návrhu o registrovaných partnerstvách, ktorý do parlamentu predložila SaS. Trojica poslancov Miroslav Beblavý, Lucia Žitňanská a Magda Vášáryová návrh liberálov podporia.

SDKÚ-DS nebude ohľadne registrovaných partnerstiev jednotná
SITA

„Na klube sa dohodlo, že tradične poslanci SDKÚ-DS môžu hlasovať o takomto zákone podľa svedomia. Zákon SaS nie je v mnohých veciach dobrý a domyslený, ale je jasné, že európske krajiny vyriešili, alebo riešia túto otázku. Aj Slovensko by si to už malo vyriešiť,“ povedal dnes pre agentúru SITA Beblavý. Zároveň dodal, že on návrh podporí len v prvom čítaní, čím chce vyslať signál, že aj na Slovensku túto otázku treba riešiť. Beblavému podpora takéhoto zákona od poslancov zo strany, ktorá má v názve „kresťanská“, neprekáža. „Ak sú takéto zákony v katolíckych krajinách ako Španielsko a Írsko, tak Slovensko nemusí byť konzervatívnejšie ako tieto krajiny,“ uviedol Beblavý.

Právnu normu SaS nepodporia v pléne poslanci vládneho Smeru-SD. "Slovensko má momentálne iné problémy. Nehovorím, že sa táto skupina nemá riešiť, ale v túto chvíľu návrh nebude mať našu podporu," vysvetlila už skôr predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková. Inštitút registrovaných partnerstiev dlhodobo odmieta aj KDH. SaS podľa podpredsedu hnutia Júliusa Brocku otváraním tejto témy pomáha Robertovi Ficovi odpútavať pozornosť od problémov, ktoré ľudí trápia, ako sú zdražovanie či likvidácia druhého dôchodkového piliera. Registrované partnerstvá podľa neho rozdeľujú opozíciu. KDH ich nepodporuje, lebo to podľa nich oslabuje inštitút prirodzenej rodiny. Návrh liberálov nezíska ani všetky hlasy zákonodarcov za OĽaNO. "Niektorí poslanci sú za, niektorí sú proti," uviedol predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič. Poslanci slobodných budú mať pri hlasovaní tak ako vždy voľnú ruku.

Registrovaní partneri podľa návrhu SaS majú byť pred zákonom ako navzájom blízke osoby, a to nielen z hľadiska občianskeho práva, ale aj trestného, teda budú môcť napríklad odoprieť výpoveď v neprospech registrovaného partnera. Ak by došlo medzi partnermi k týraniu, bude to konanie spáchané na blízkej osobe. Registrované partnerstvo sa má ako rodinný stav uvádzať do dokumentov. Partneri budú mať voči sebe vyživovaciu povinnosť, budú sa môcť zastupovať v bežných veciach. Registrovaní partneri by mali mať nárok na vdovecké a vdovské po smrti partnera a tiež majú mať nárok na plnenia z úrazového poistenia. Registrované partnerstvo má vznikať na matrike, kde by sa zapísalo v knihe registrovaných partnerstiev. Partneri nemôžu uzavrieť partnerstvo s viacerými osobami naraz, alebo uzavrieť druhé, kým sa predošlé neskončilo. Ak obaja partneri budú súhlasiť, partnerstvo sa môže skončiť vyhlásením na matrike. Ak jeden z nich nebude súhlasiť, rozhodovať má súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok