Dostaňte váhu pod kontrolu. Za prejedanie nemôže žalúdok, ale mozog a emócie

TA3/zm
1.7.2021 16:00

Mnohí z nás jedia viac než v skutočnosti potrebujú. A aj keď sa cítite sýty, ešte sa nájde miesto pre dezert. Ak ste sa v týchto dvoch vetách našli, máte dočinenia s emocionálnym prejedaním, za ktoré môže ľudská psychika.

Dostaňte váhu pod kontrolu. Za prejedanie nemôže žalúdok, ale mozog a emócie
Pexels/ Andres Ayrton

Rozoznať, či jeme kvôli hladu alebo kvôli emóciám je veľmi jednoduché. Keď si hovoríte, že by ste mali na niečo chuť, no poriadne ani neviete na čo, bliká kontrolka vo vašej hlave, nie v žalúdku.

Emócie a jedlo

Prepojenie medzi potrebou jedenia a psychikou je veľmi jednoduché. Obe ovláda časť v mozgu hypotalamus. Aj preto máme s určitými jedlami prepojené detstvo, a to bez ohľadu na to, či ide o pozitívnu alebo negatívnu spomienku.

Ak je vám dobre, môžete podvedome siahať po rovnakých jedlách. A platí to i opačne, keď máte náladu na bode mrazu, zrejme tiež zajedáte tento stav. U ľudí to nie je nič výnimočné, no ak vám začne kolísať váha, mali by ste sa pokúsiť dostať emócie pod kontrolu, a tým ovplyvniť aj priberanie.

Sladké na smútok

Je vedecky dokázané, že s konkrétnymi emóciami sa spája určitá kategória jedál. Napríklad so smútkom, depresiou i úzkosťou sa spájajú sladké pokrmy. Preto je bežné vidieť, ako ženy napríklad po rozchode alebo hádke s partnerom siahajú po zmrzline, čokoláde alebo koláčiku.

Pri strese a nervovom vypätí zas telo reaguje chuťou na slané. Na rozčúlenie pomáhajú napríklad chrumkavé alebo tuhé potraviny, ktoré potrebuje človek poriadne požuť a vybiť si určitú energiu a zlosť i týmto podvedomým spôsobom.

Nezajedajte pocity

Otázkou ostáva, ako bojovať s emocionálnym zajedaním. V prvom rade je potrebn naučiť sa ho rozoznávať. Na to slúži pravidelné stravovanie, ktoré dodáva telu približne rovnaký kalorický príjem v rovnakých časoch, čiže si organizmus zvykne na prísun stravy a naplní tým fyziologickú potrebu.

Následne akékoľvek vymýšľanie a „mlsné“ chute budete vedieť jednoducho rozoznať a ostane vám mať pevnú vôľu a skrátka po sladkosti nesiahnuť. Keď vás takéto pocity predsalen prepadnú, je dobré myseľ rozptýliť a zamerať pozornosť na niečo iné. Môže to byť cvičenie, upratovanie domácnosti alebo príjemný telefonát.   

Témy: Psychika
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok