Matovič čelí odvolávaniu z funkcie. Pellegrini mu adresoval ostré slová

TA3 TASR
30.6.2021 12:25

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) čelí odvolávaniu z funkcie. V stredu sa začalo rokovanie mimoriadnej 34. schôdze Národnej rady SR venované jedinému bodu.

Peter Pellegrini je presvedčený, že návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽANO) nepredkladá len v mene 39 opozičných poslancov, ale aj v mene drvivej väčšiny občanov SR. 

Matovič neznáša poctivú prácu

Tí si podľa neho myslia, že Matovič nemá čo robiť vo významnej štátnickej pozícii. Uviedol to v stredu pri predstavovaní návrhu na odvolanie ministra financií z funkcie.

"Pôsobenie predsedu vlády aj ministra financií je práve o poctivej a systematickej práci, ktorú on tak úprimne nemusí a neznáša," skonštatoval s tým, že funkcia je o hľadaní konsenzu a vytváraní pokojného ovzdušia. Pripustil, že veril, že post premiéra Matoviča zmení, ale podľa neho sa tak nestalo.

Pellegrini zároveň tvrdí, že Matovič nevyvodil politickú zodpovednosť za svoje zlyhania. Presadnutie na inú stoličku za vyvodenie zodpovednosti nepovažuje. "Príčetný" človek by podľa neho pri takých "fatálnych" zlyhaniach odišiel z politického života. Vyzval Matoviča, aby skúsil vyvracať argumenty, ktoré sa týkajú jeho pôsobenia a "nekydal" neustále na opozíciu.

Zlyhal pri riešení pandémie

Hovoril tiež o odvrátiteľných úmrtiach na ochorenie Covid-19 a o zlyhaniach Matoviča pri riešení pandémie. Plošné testovanie podľa jeho slov stálo štát takmer 800 miliónov eur. Poukázal na to, že za takú sumu sa dajú pre občanov spraviť "neskutočné veci".

Kritizoval tiež sľuby o transparentnosti, ktoré sa podľa neho nenapĺňajú. "Táto vláda nemá o transparentnosti ani len poňatia," tvrdí Pellegrini. Poukázal napríklad na zisk trnavskej firmy, ktorá je podľa neho prepojená na Matoviča. Ten podľa Pellegriniho súčasne urobil kroky, ktoré hraničili s ohrozením záujmov SR. 

Matovič vyvoláva hanbu a hnev

Namietal postup pri nákupe vakcíny Sputnik V. "Všetky náklady, ktoré Slovensku vzniknú z tejto transakcie, by mali ísť na priamy účet Igora Matoviča," myslí si poslanec.

Matovič podľa Pellegriniho vniesol do politiky toľko zla a nenávisti, že úplne rozvrátil dôveru ľudí v štát a jeho inštitúcie. Poznamenal, že minister financií medzi ľuďmi vyvoláva nielen hanbu, ale aj čoraz väčší hnev. V súvislosti so súčasnou vládou hovoril aj o deprofesionalizácii, amaterizme a deštrukcii štátnej správy. Spomenul aj tzv. kajúcnikov a manipulácie vyšetrovania.

Z ministerstva financií odchádzajú profesionáli

V súvislosti s terajším pôsobením Matoviča dodal, že Ministerstvo financií SR bolo roky najprofesionálnejším rezortom na Slovensku. Skonštatoval, že dnes títo profesionáli z ministerstva odchádzajú, pretože nechcú byť spájaní s človekom, ktorý podľa Pellegriniho o sebe hovorí, že "nevie spravovať ani svoje vlastné financie". Pomoc štátu a ekonomike bola zároveň podľa neho najslabšia aj najpomalšia.

Podotkol, že za dva roky táto vláda zvýši dlh SR o jednu tretinu. Matovič podľa neho vedie Slovensko gréckou cestou. Poukázal na to, že tento dlh budeme musieť nejako splatiť. "My sa pýtame, kde tie miliardy skončili," vyhlásil Pellegrini s tým, že ani jedna sociálna skupina nie je spokojná. 

Upozornil aj na avizovanú daňovo-odvodovú reformu. Myslí si, že celá reforma, ako unikla z ministerstva financií, je "smrteľným kokteilom", ktorý by znamenal zvýšenie všetkých tovarov a služieb.

Do diskusie k odvolávaniu sa písomne prihlásilo 16 rečníkov. Spomedzi 16 písomne prihlásených rečníkov sú traja za poslanecké kluby. Dĺžka ich rečníckeho času je teda 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Do diskusie sa dá prihlásiť aj ústne.

Poslanci si odsúhlasili, že rokovanie NRSR bude v stredu pokračovať aj po 19.00 h, až do úplného prerokovania návrhu na odvolanie Matoviča vrátane hlasovania.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok