Letiská dostanú takmer osem miliónov eur, rozhodla vláda

TA3 TASR
30.6.2021 11:29

Ministerstvo dopravy a výstavby poskytne letiskovým spoločnostiam, ktoré prevádzkujú medzinárodné letiská, finančnú kompenzáciu v celkovej výške 7,979 milióna eur. Vyplýva to z materiálu Návrh na vydanie súhlasu vlády SR so zmenou účelu použitia kapitálových výdavkov z roku 2020 v kapitole Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktorý v stredu schválila vláda.

Letisko M. R. Štefánika Bratislava 1140px (TASR/Jaroslav Novák)
TASR/Jaroslav Novák

Ide o čiastočnú náhradu nákladov spojených s prevádzkovaním letiska v čase, keď bola štátom zastavená osobná letecká doprava, no letiská museli byť v prevádzke aj pre štátom organizované špeciálne lety. Štátnu pomoc letiskovým spoločnostiam vlani odsúhlasila aj Európska komisia a Ministerstvo financií SR na ňu vyčlenilo 21 miliónov eur, o ktoré zvýšilo výdavkovú časť kapitoly MDV.

„Z dôvodu, že schémy štátnej pomoci, na základe ktorých je možné poskytnúť príspevok v civilnom letectve, boli Európskou komisiou schválené až 22. decembra 2020, nebolo možné použiť tieto finančné prostriedky do konca roka 2020,“ uviedol rezort dopravy v schválenom materiáli. Rezort financií preto zmenil účel použitia týchto prostriedkov na kapitálové a previedol ich do tohto roka.

Ministerstvo dopravy predložilo žiadosť na vydanie súhlasu na rokovanie kabinetu Eduarda Hegera, pretože účel využitia prostriedkov z minulých rokov môže zmeniť len vláda. Na základe vyhlásených výziev plánuje MDV v roku 2021 poskytnúť príspevok v civilnom letectve so zohľadnením maximálnej výšky pomoci a maximálnej intenzity pomoci spolu vo výške 7,979 milióna eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok