Anglicko postúpilo do štvrťfinále, rozhodli góly Sterlinga a Kanea

TA3 TASR
30.6.2021 00:22

Futbalisti Anglicka sa stali predposledným štvrťfinalistom EURO 2020. V utorkovom osemfinálovom stretnutí zvíťazili v londýnskom Wembley nad Nemeckom 2:0. V boji o semifinále si zahrajú v sobotu 3. júla o 21.00 SELČ v Ríme s úspešnejším z večerného posledného osemfinále Švédsko - Ukrajina.

Anglicko - Nemecko 2:0 (0:0)

Angličania rozhodli o triumfe v druhom polčase po góloch útočníkov Raheema Sterlinga a kapitána Harryho Kanea. Vo Wembley už napriek pandemickým opatreniam mohlo byť viac fanúšikov a na tribúny si ich našlo cestu 41.973.

Sterling strelil na turnaji tretí gól, Kane prvý. Anglicko, ktoré na ME 2020 ešte neinkasovalo, doteraz odohralo všetky zápasy vo Wembley. Na štvrťfinále bude cestovať do Ríma a ak postúpi do semifinále, opäť si ho zahrá v Londýne. Vyradenie Nemecka znamená, že z F-skupiny, ktorá mala označenie "skupina smrti," po majstroch sveta Francúzoch, resp. Európy Portugalčanoch neprenikol do štvrťfinále nik.

Góly: 75. Sterling, 86. Kane, ŽK: Rice, Phillips, Maguire - Ginter, Gosens. Rozhodovali: Makkelie - Steegstra, de Vries (všetci Hol.), 41.973 divákov.

Anglicko: Pickford - Walker, Stones, Maguire - Trippier,  Phillips, Rice (88. Henderson), Shaw - Saka (69. Grealish), Kane, Sterling

Nemecko: Neuer - Ginter (87. Emre Can), Hummels, Rüdiger - Kimmich, Goretzka, Kroos, Gosens (87. Sane) - Havertz, Werner (68. Gnabry), Müller (90.+2 Musiala)

Obaja tréneri zvolili rozostavenie 3-4-3 a v prvom polčase to bola najmä taktická bitka. Nemci nepripustili úvodný domáci tlak a opticky vyzerali aktívnejší. Angličania vsadili na centre, aj po štandardkách, ich súper sa pokúšal zaskočiť anglických stopérov prienikovými prihrávkami stredom ihriska. V 8. minúte po jednej z nich zastavil Rice za cenu žltej karty Goretzku, ale z nemeckého priameho poku z dobrej pozície nezapršalo. 

Domáci sa cez súpera prvýkrát presadili v 16. minúte, Sterlingovu technickú strelu spoza šestnástky Neuer efektnou robinzonádou zlikvidoval. Následne sa neujali ani hlavičkové pokusy domáceho stopéra Maguirea. Po polhodine hry sa zrodila najväčšia šanca dovtedajšieho priebehu a vyprodukovali ju Nemci. Havertz výborne vysunul kolmicou Wernera, ten však loptu pomedzi nohy brankára Pickforda do siete nedostal. Na konci prvého dejstva dvakrát zachránil v posledných chvíľach pred Kaneom Hummels.

 Ako prví zahrozili v druhom dejstve Nemci, Havertzova bomba z voleja zvnútra šestnástky však išla do stredu brány a Pickford ju vyrazil nad. Obraz hry sa nemenil, hralo sa prevažne medzi šestnástkami a obaja súperi sa snažili najmä neurobiť zbytočnú chybu. Prvý gól sa tak zrodil až v 75. minúte, keď kombinačnú akciu založil a aj úspešne zakončil Sterling. Ten posunul loptu na stred na Kanea, cez Grealisha sa dostala na ľavé krídlo ku Shawovi, ktorého center medzi stopérov Sterling upratal za Neuera. 

Nemci mohli vyrovnať v 81. minúte, práve po chybe autora gólu sa dostal po prihrávke od Havertza do brejku Müller, ale nájazd zakončil strelou tesne vedľa. A pykali za to v 86. minúte, keď po ďalšej krídelnej akcii z ľavej strany a centri Graelisha poslal loptu hlavou do siete Kane. V závere ešte dvakrát ohrozil domácu bránu Goretzka, ale neúspešne a tak produktívnejší domáci hráči slávili postup do elitnej osmičky turnaja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok