Schôdzu k odvolávaniu Matoviča odložili, opozícia odišla

TA3 TASR
29.6.2021 21:22

Mimoriadna schôdza národnej rady, na ktorej chce opozícia odvolávať ministra financií Igora Matoviča, má byť napokon v stredu 30. júna od 12.00 h. Pre neuznášaniaschopnosť pléna sa totiž v utorok nekonala. V stredu dopoludnia od 9.00 h bude pokračovať riadna 32. schôdza parlamentu. Vyhlásil to podpredseda snemovne Gábor Grendel po tom, ako opakovane nebol parlament uznášaniaschopný.

Začiatok mimoriadnej schôdze sa najskôr viac ako hodinu presúval. Následne zo sály odišli všetci predkladatelia návrhu na odvolanie Matoviča z radov opozície. Po otvorení 34. schôdze však plénum dvakrát nebolo uznášaniaschopné. Pri prvom prezentovaní sa sedelo v pléne 66 poslancov, po 15-minútovej prestávke len 53. Potrebných bolo aspoň 76 poslancov. Grendel preto schôdzu prerušil do ďalšieho dňa.

Odvolávanie Matoviča z postu ministra iniciovali opoziční nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho, podporil ho aj Smer-SD a ďalší nezaradení poslanci.

Matovič podľa navrhovateľov nesie zodpovednosť za právny rozvrat štátu a jeho inštitúcií, nakladanie s financiami v čase plošného testovania a nakupovania vakcíny Sputnik V, či konflikt vo vláde s koaličným partnerom Richardom Sulíkom. Minister podľa nich nesie politickú zodpovednosť aj za "nepripravenosť vlády na tretiu vlnu pandémie". Skonštatovali, že vláda nezvláda ani ekonomickú a fiškálnu oblasť boja s koronakrízou. Vláda s opozičným návrhom na odvolanie ministra Matoviča nesúhlasí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok