Voľby v Rusku do Koordinačného výboru opozície pre počítačové útoky predĺžili

TASR TA3
21.10.2012 08:13

Voľby do Koordinačného výboru opozície (KSO), ktorý bude zastrešovať ruské opozičné politické strany a hnutia, v dôsledku veľkého hackerského útoku predĺžili do pondelka 20.00 h miestneho času (18.00 h SELČ).

Voľby v Rusku do Koordinačného výboru opozície pre počítačové útoky predĺžili
SITA

Informoval o tom dnes spravodajský server gazeta.ru s odvolaním sa na vyjadrenie predsedu Ústrednej volebnej rady Leonida Volkova. Volkov dodal, že hlasovať bude možné aj dlhšie, ak si to situácia vyžiada.

Prvý hackerský útok stránka zažila hneď v prvých hodinách internetového hlasovania. Potom museli všetci voliči po prihlásení sa na stránke www.cvk2012.org v rámci verifikácie odpísať zadaný kód a až potom mohli hlasovať. Práve tomuto kroku sa organizátori hlasovania zámerne vyhli, čo hackeri zneužili, upresnil Volkov.

Hlasovať možno online i offline na volebných miestach, ktoré sú v rôznych mestách. Ich zoznam je na oficiálnej stránke volieb do KSO.

Vo voľbách do 45-členného Koordinačného výboru kandiduje 211 ľudí - sú medzi nimi študenti, podnikatelia, bývalý investičný bankár, blogeri, prominentný reštauratér, ale aj politici vrátane bývalého šachového veľmajstra Garriho Kasparova a bývalého podpredsedu reformnej vlády Borisa Nemcova.

Zloženie Koordinačného výboru bude voliť vyše 160.000 voličov, ktorí sa vopred zaregistrovali za symbolický poplatok. Práve pre podozrenie zo sprenevery vyzbieraných peňazí začala federálna prokuratúra vyšetrovanie, ktoré opozícia považuje za útok voči sebe.


Tieto voľby sa označujú za primárky do tieňového parlamentu, konštatuje agentúra Reuters. Organizátori hlasovania veria, že vďaka internetovým voľbách sa opozícii podarí s definitívnou platnosťou umlčať hlasy, že opozícia nemá vodcu a politický program.


Kremeľ oficiálne tvrdí, že ho internetové voľby zaujímajú len minimálne. Kandidátov internetového hlasovania považujú za neschopných bojovať "v skutočných voľbách". Počítačové útoky na internetovú stránku volieb, nátlak na vodcov opozície, vrátane tohtotýždňového zadržania lídra Ľavicového frontu Sergeja Udaľcova, a odvysielanie dokumentárnych filmov očierňujúcich opozíciu, svedčí o tom, že Kremeľ k najnovšej aktivite voličov nie je až taký ľahostajný, napísala pred hlasovaním agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok