Európsky Zväz protiteroristických jednotiek povedie slovenský minister

TA3 TASR
29.6.2021 16:58

Predsedníctvo v zväze ATLAS, združujúcom 38 špeciálnych európskych policajných jednotiek, odovzdal v utorok v meste Wiener Neustadt slovenskému ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi jeho rakúsky rezortný kolega Karl Nehammer. Informovala o tom agentúra APA.

Herec Gérard Depardieu zatvoril svoje ruské produkčné centrum
TASR - Radovan Stoklasa

"Združenie ATLAS bolo založené v dôsledku teroristického útoku z 11. septembra 2001. Európske špeciálne jednotky odvtedy rozvinuli a posilnili svoju spoluprácu," povedal Nehammer. Medzinárodná spolupráca týchto jednotiek je kľúčom k úspešnému boju proti terorizmu a organizovanej kriminalite, dodal.

Dôležitosť tohto združenia podľa Nehammera dokázali okrem iného dva prípady: "Pri útoku v Mníchove v roku 2016 pomáhala rakúskym jednotkám Cobra mníchovská polícia a pri teroristickom útoku vo Viedni z 2. novembra 2020 boli na cezhraničnú spoluprácu pripravené jednotky z Nemecka, Česka, Slovenska a Maďarska."

Predsedníctvo zväzu ATLAS, ktorý vznikol na podnet Európskej komisie, sa mení každé štyri roky. Združuje špeciálne jednotky všetkých členských štátov EÚ, ako aj Británie, Islandu, Nórska a Švajčiarska. V spoločných výcvikových centrách sa vyvíjajú taktické modely a výcvikové programy pre policajné jednotky všetkých členských štátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok