Indonézia sa blíži ku katastrofe, delta variant sa rýchlo šíri

TA3 TASR
29.6.2021 16:51

Indonézia je už v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na pokraji "katastrofy", a to čiastočne z dôvodu šírenia variantu delta. Uviedol to v utorok Červený kríž, pričom túto ázijskú krajinu vyzval, aby zintenzívnila svoju očkovaciu kampaň aj testovanie, informuje agentúra DPA.

Indonézia sa blíži ku katastrofe, delta variant sa rýchlo šíri
TASR/AP

Indonézske lekárske združenie tento týždeň varovalo, že zdravotníctvo na ostrove Jáva už takmer kolabuje a mnohé z tamojších nemocníc pacientov už neprijímajú.

"Každý deň vidíme, ako tento variant delta Indonéziu posúva stále viac na pokraj covidovej katastrofy," povedal Jan Gelfand, šéf indonézskej pobočky Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC). "Potrebujeme prijatie bleskových krokov na celom svete, aby krajiny ako Indonézia mali prístup k vakcínam potrebným na odvrátenie desaťtisícov úmrtí," dodal ďalej vo vyhlásení.

Testy na nový koronavírus vykazujú v Indonézii v súčasnosti viac ako 20-percentnú pozitivitu, čo naznačuje, že skutočný počet nakazených bude zrejme ešte oveľa vyšší, uvádza federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca.

Indonézske úrady hlásili v utorok 20.467 nových prípadov korovanírusu, čím sa ich celkový počet od začiatku pandémie zvýšil na približne 2,2 milióna. Za posledný deň pribudlo v súvislosti s covidom aj 463 úmrtí, v dôsledku čoho si pandémia v tejto krajine vyžiadala už 58.024 obetí.

Očkovať budú aj deti

Indonézsky prezident Joko Widodo v pondelok informoval, že v krajine začnú čoskoro očkovať aj deti vo veku 12 - 17 rokov, keďže tamojší regulačný úrad nedávno schválil tzv. núdzové použitie vakcíny od čínskej firmy Sinovac Biotech pre túto vekovú skupinu.

Prinajmenšom prvú dávku vakcíny proti covidu dosiaľ dostalo v tejto štvrtej najľudnatejšej krajine sveta už takmer 28,3 milióna ľudí vo veku 18 a viac rokov. DPA pripomína, že 270-miliónová Indonézia si za cieľ vytýčila zaočkovať 181,5 milióna svojich obyvateľov do začiatku roka 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok