Ako sa postaviť k vysvedčeniam? Dôležitá je dôvera, motivácia aj odmeny, radí psychologička

TA3
30.6.2021 06:00

Školský rok, poznačený najmä druhou vlnou pandémie koronavírusu, je na konci. Školáci prinášajú domov vysvedčenia, na ktorých sa často odzrkadľuje aj dištančné vzdelávanie. Môže to znamenať stres pre deti aj ich rodičov.

vysvedčenia školáci (TASR)
TASR

Čo ak príde prekvapenie

Aj v prípade nepríjemných prekvapení je najlepším liekom diskusia. "Ak vás dieťa prekvapí nepríjemnou známkou a vy ste o tom z nejakého dôvodu netušili, nevedeli, neboli informovaní, je potrebné vytvoriť priestor na diskusiu," radí psychologička Dáša Ciprichová. 

Rodičia by mali deťom nechať dostatočný priestor na vysvetlenie, zároveň môžu predostrieť vlastné názory a požiadavky na prístup dieťaťa k školským povinnostiam. Podľa psychologičky je dôležitou témou takéhoto rozhovoru aj vzájomná dôvera. "Pretože dôvody, prečo dieťa neodkomunikovalo zlú známku, môžu byt viaceré, a to je potrebné zistiť," upozorňuje Ciprichová.

Ocenenie za snahu, nie výsledok

Študijné výkony detí ovplyvňuje aj motivácia, s ktorou môžu pracovať aj samotní rodičia. "Motiváciou pre dieťa je hlavne jeho ocenenie za snahu a vytrvalosť," opisuje psychologička. Zdôrazňuje, že by malo ísť o oceňovanie jeho vlastnostností, nie samotného výkonu, či výsledku.

Dôležitá je podľa psychologičky aj dôvera, ktorú deťaťu preukazujeme, "že ho prijímame aké je, nechávame mu slobodu, samozrejme, s našou rodičovskou kontrolou a pozorovaním".

Najčastejšou odmenou za vysvedčenia je u nás finančná hotovosť, výlety, sladkosti či posedenie v pizzérii. Podľa psychologičky je dobrou odmenou príjemný zážitok, pekný výlet a spoločne strávený čas. "Oceniť dieťa za celoročné úsilie je veľmi užitočné," zdôrazňuje Ciprichová s tým, že je dôležité, aby dieťa dostalo povedomie o hodnote jeho úsilia. To sa však nemá odvíjať iba od dosiahnutých znamok.

Požiadavky na výkon

"V systéme rodiny, kde dieťa vyrastá, je vždy nejaká atmosféra, nesú sa isté zvyky a návyky a sú v ňom aj nevyslovené požiadavky na výkon, čo nie vždy musí byť v súlade s tým, aký potenciál v sebe dieťa nesie," vysvetľuje Ciprichová.

Rodičia by mali byť schopní komunikovať a všímať si samotné dieťa. Rodič by mal nájsť vhodný prístup, "vytvoriť flexibilitu v hľadaní a možnosti nájsť, čo dieťa baví a v čom sa mu darí," radí psychologička.

"Je to celkom náročný proces pre rodičov aj pre dieťa," upozorňuje. "V prostredí, kde je záujem jeden o druhého a spomínaná dôvera, sa dokáže vytvoriť priestor na správny vývin aj v prípade limitov dieťaťa a odhadnúť, kde je potrebné zvoľniť, pripadne pridať," vysvetľuje Ciprichová.

Čo samotné deti?

Ako by sa mali k problémom s vysvedčením postaviť samotné deti? Nezisková online platforma pre mladých ľudí Zmudri pripravila video, kde ponúka školákom 10 tipov, ako sa vysporiadať so zlými známkami.

Témy: Deti
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok