Vláda Matoviča podržala, s návrhom na jeho odvolanie nesúhlasí

TA3 TASR
29.6.2021 14:00

Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády SR a ministrovi financií SR Igorovi Matovičovi (OĽANO). Stanovisko k návrhu skupiny poslancov schválil vládny kabinet na utorkovom online rokovaní.

Matovič
TASR/Dano Veselský

Návrh skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery Igorovi Matovičovi vláda vníma ako účelový populizmus navrhovateľov. Tí podľa nej zneužívajú ťažké obdobie pandemickej krízy na zvyšovanie napätia, vyvolávanie nepokojov a destabilizáciu spoločnosti.

Majú strach

Navrhovatelia majú podľa vlády na to dva hlavné dôvody. Tým prvým je strach pred spravodlivosťou. "Je príznačné, že o nehospodárnom nakladaní s verejnými zdrojmi hovoria poslanci zo strany Smer-SD a jej politickej odnože strany Hlas-SD. Práve počas vlád strany Smer-SD a jej 'dcérskej organizácie' Hlas-SD dochádzalo k monštruóznemu rozkrádaniu štátu," uvádza sa stanovisku kabinetu.

Tým druhým dôvodom je podľa vlády permanentná snaha strany Smer-SD a jej pobočky Hlas-SD o zneužívanie mimoriadne ťažkej pandemickej situácie na bezohľadné vytĺkanie politického kapitálu za každú cenu. A to aj bez ohľadu na to, koľko ľudských životov to bude stáť a na to, aké veľké ekonomické straty to občanom spôsobí.

Matovič podľa vlády zdedil krajinu po rokoch vládnutia strán Smer-SD a Hlas-SD s vysokým verejným dlhom, podvyživeným zdravotníctvom, zdecimovanými štátnymi hmotnými rezervami a bez plánov a stratégií na zvládanie takýchto mimoriadnych pandemických situácií. 

Od prvej chvíle viedla vláda pod vedením Igora Matoviča intenzívny boj za ochranu zdravia a životov obyvateľov. Opozícia zatiaľ permanentne spochybňovala prijímané opatrenia, niektorí jej predstavitelia verejne porušovali protiepidemické opatrenia a vedome a cielene tak prispievali k celkovému zvyšovaniu napätia a zhoršovaniu atmosféry v spoločnosti.

Znovu sa vracajú k Sputniku

Aj nákup vakcíny Sputnik V bol podľa stanoviska vlády motivovaný vyhodnotením aktuálnej situácie a dostupných možností. V čase dojednania zmluvy o dodávke vakcíny Sputnik V na Slovensko totiž všetky štáty Európskej únie čelili veľkému nedostatku vakcín, denne zomieralo na ochorenie Covid-19 100 ľudí a na Slovensku bol podľa prieskumov renomovaných prieskumných spoločností vysoký záujem o očkovanie touto vakcínou. Z týchto dôvodov sa nákup vakcíny Sputnik V ukazoval ako najdostupnejšie riešenie kritickej situácie v danom čase.

Predkladatelia návrhu podľa stanoviska vlády označujú celoplošný lockdown za správnu alternatívu k spochybňovanému celoplošnému testovaniu bez toho, že by porovnali spoločenské náklady.

Podľa vlády je správanie Igora Matoviča, ktorý pri riadení boja s pandémiou podriadil celé svoje úsilie snahe o ochranu zdravia a života občanov Slovenska a minimalizáciu ekonomických škôd, v ostrom protiklade k postojom parlamentnej opozície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok