Môžeme cvičiť, keď sme pozitívni? Iba ak nemáte krvnú zrazeninu!

28.6.2021 18:00

Počúvajte svoje telo. Tak znie odveká rada všetkým, ktorí sa rozhodujú, či ísť cvičiť. Cítite sa relatívne dobre, alebo trochu unavene? Ľahká jazda na bicykli by vás mohla povzbudiť. Ak sa necítite zdravo, lepšie urobíte, keď si aspoň deň oddýchnete od športových aktivít, aby sa vaše telo zotavilo.

Môžeme cvičiť, keď sme pozitívni? Iba ak nemáte krvnú zrazeninu!
Pexels

Buďte ostražití

S covidom budete musieť byť ešte opatrnejší. Cvičenie s ním je veľmi odlišné od cvičenia pri obyčajnom nachladnutí, ktoré ste v minulosti možno absolvovali. To neznamená, že počas covidu nemôžete a nesmiete zostať aktívni. Ak vám však vyšiel pozitívny test, vyhnite sa cvičeniu pri vysokej intenzite, kým nebudete mať najmenej sedem dní bez príznakov. Tento časový rámec je oveľa dlhší u ľudí, ktorí majú srdcové problémy. Prečo sa vyhnúť intenzívnemu cvičeniu? Ochorenie by sa mohlo zhoršiť a prejsť až k život ohrozujúcim komplikáciám. Ktoré to sú?

Môžete cvičiť s COVIDOM?

Cvičenie je v poriadku, ak máte príznaky od krku vyššie:

  • Bolesť hrdla
  • Nádcha

Zdržte sa cvičenia, ak sú vaše príznaky od krku nižšie:

  • Bolesť hrudníka
  • Trvalý kašeľ
  • Horúčka
  • Zimnica
srdce Pexels

Zaťaží srdce

Vedci práve skúmajú riziko srdcových problémov spojených s koronavírusom. Momentálne sa zdá, že najbežnejšou komplikáciou súvisiacou so srdcom je akútne poškodenie srdcového svalu. Vždy, keď srdce uvoľní veľké množstvo bielkoviny zvanej troponín, poukazuje to na poškodenie srdcového svalu. Asi 20 percent ľudí na kovidových jednotkách intenzívnej starostlivosti malo aj akútne poškodenie srdca. 

V zriedkavých prípadoch môžu príliš vysoké hladiny troponínu signalizovať myokarditídu (zápal srdcového svalu). Keď je srdce nadmerne namáhané, cvičenie by mohlo zdravotný problém ešte zhoršiť. Navyše, čím viac sa namáhate, tým viac kyslíka potrebujú vaše svaly a tkanivá, aby udržali krok. To je veľká komplikácia, keď máte základné problémy s dýchaním.

krv Pexels

Uvoľní krvnú zrazeninu

Covid zvyšuje pravdepodobnosť vzniku krvných zrazenín, to už vieme. Deje sa tak preto, lebo závažné infekcie môžu zvýšiť hladinu proteínu, ktorý má na starosti zrážanie krvi. Hoci cvičenie pôsobí proti vzniku krvných zrazenín zvýšením krvného prietoku, no môže byť nebezpečné, akonáhle sa už zrazenina vytvorí. Tá by potom mohla prejsť do vašich pľúc.


pluca Pexels

Oslabí imunitu

Počas covidu musíte šetriť zdroje energie. Boj proti infekcii je pre telo náročná práca, aj preto toľko ľudí pociťuje extrémnu únavu. Svoju energiu musíte nasmerovať na zabitie vírusu, nie na pretrhnutie sa na bežiacom páse. Hoci máte nulové príznaky, dajte vysoko intenzívnemu cvičeniu nateraz pauzu. 

Zvýši zápal

Aj keď je to zriedkavé, asi 4% ľudí s covidom zažijú cytokínovú búrku. Je to nadmerná reakcia imunitného systému, ktorá vytvára systémový zápal, čo spôsobuje, že telo napáda normálne, zdravé bunky. Cvičenie má zvyčajne protizápalové účinky, ale ak ste v stave akútneho zápalu, mohlo by ho zosilniť.

Témy: COVID-19
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok