Objavili sa u nás ďalšie prípady delty. Išlo o nezaočkovaných cestovateľov

TA3 TASR
28.6.2021 17:21

Na ústrednom krízovom štábe boli prerokované úlohy, ktoré dostali jednotlivé rezorty a pracovné skupiny. "Dnes sme si prešli všetky úlohy a zhmotnili sme ich do prípravy uznesenia na vládu, ktorá bude zasadať v stredu," vysvetlil minister vnútra Roman Mikulec s tým, že opatrenia sa týkali najmä režimu na hraniciach a hraničných kontrol.

Epidemiologická situácia na Slovensku sa naďalej zlepšuje a k šíreniu delta variantu podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského u nás zatiaľ nedochádza. Dobrou správou je podľa Lengvarského aj to, že sekvenáciou zachytili ďalšie dva prípady delta variantu. Tieto osoby mali cestovateľskú anamnézu a neboli očkované, podľa Lengvarského ich však zachytili včas.  

Aj hlavný hygienik Ján Mikas potvrdil, že nakazených podchytili. "Potvrdzujeme dva nové prípady delta variantu, ktoré sa sekvenačnou metódou podarilo zachytiť. Ide o prípady zo zahraničia. Ani jedna osoba nebola zaočkovaná," uviedol Mikas. Tieto prípady sú, ako tvrdí, podchytené a nie je možnosť ďalšieho šírenia. 

"Je to memento na to, aby sme boli opatrní a pokračovali v epidemiologickom šetrení každého zisteného prípadu," podotkol Mikas. Minister zdravotníctva v tejto súvislosti vyzval ľudí na očkovanie proti ochoreniu Covid-19. 

Na Slovensku je k pondelku aktuálne celkovo šesť laboratórne potvrdených prípadov delta variantu. Všetky osoby boli nezaočkované a prišli zo zahraničia. 

Závery pondelkového rokovania ústredného krízového štábu bude Lengvarský spolu s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽANO) predkladať v pondelok večer na zasadnutí koaličnej rady. Ak bude na všetkých opatreniach zhoda, v stredu by mali byť prijaté na rokovaní vlády SR.

Mikulec, Lengvarský aj Mikas zdôraznili potrebu očkovania, najmä v prípade všetkých, ktorí sa chystajú cestovať za hranice. Lengvarský spresnil, že zaočkovaní budú mať na hraniciach pri vstupe na Slovensko výhody, kým nezaočkovaní budú prísnejšie kontrolovaní a budú sa musieť registrovať v eHranici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok