Človek nie je pre medveďa potravou. Ako sa správať, aby sme ho v lese nestretli?

TA3/Henrieta Mihalková/Ivona Pekárková
29.6.2021 06:00

Prvý známy stret medveďa s človekom, ktorý sa skončil tragicky, sme na Slovensku zaznamenali v polovici júna. Medvede zliezajú k chatám, dobýjajú sa do kontajnerov i budov. Polícia zachytila aj medveďa, keď sa prechádzal ulicami Žiaru nad Hronom. Aký podiel má človek na tom, že medveď je bližšie k obydliam? Ako sa správať, ak sa dostane do našej blízkosti, a čo robiť, aby sme sa mu vyhli?

Medveď II
TASR/František Iván (ilustračné)

Ako TA3 potvrdilo ministerstvo životného prostredia, medveďa hnedého okrem odpadkov a nezabezpečených kontajnerov láka zostúpiť bližšie k človeku aj úbytok lesnej flóry a takisto aj ľudské aktivity v jeho prirodzených biotopoch. Ako uviedlo, nepomáha ani intenzívna lesnícka činnosť a rozmáhajúca sa výstavba v chránených územiach.

Ako to dokazujú fotografie či videá, medvede sa často dobýjajú do kontajnerov za obalmi z potravinových výrobkov, láka ich aj kuchynský odpad. V mnohých prípadoch ide o nezabezpečené nádoby, ktoré sú pre zvieratá lákadlom. 

"Aby si medvede nezvykli chodiť k chatám, hotelom, turistickým a liečebným zariadeniam, kempingom, či intravilánom obcí a miest v zalesnených oblastiach, je potrebné celý komunálny odpad uschovať tak, aby sa k nim medvede nedostali," uviedlo MŽP s tým, že do blízkosti intravilánov ich lákajú aj poľovnícke vnadiská a plodiny, ako napríklad kukurica. "Samozrejme, že svoju úlohu zohráva aj degradácia biotopov, ktoré medveď obýva," doplnilo.

Banskobystrická polícia zverejnila na svojom Facebooku fotografiu zo Žiaru nad Hronom, na ktorej zachytila medveďa, ktorý sa prechádzal ulicami mesta. Nespôsobil škody a nikoho neohrozil. "Medveď sa zvyčajne snaží ľuďom vyhnúť, niekedy si nás ale nemusí všimnúť. V lese a jeho blízkosti preto treba byť ostražitý," zdôrazňuje envirorezort. Medveďa možno stretnúť najmä skoro ráno, večer a v noci. Na zviera však môžete natrafiť aj cez deň počas zníženej viditeľnosti v hustej vegetácii alebo blízko zdrojov potravy. Ako MŽP uviedlo, vyhnúť sa neočakávanému stretu s medveďom pomôže aj schopnosť rozpoznať pobytové znaky a najčastejšiu potravu medveďa. 

Čo si v lese všímať?

  • stopy
  • trus
  • znaky kŕmenia sa medveďov

Kedy zbystriť pozornosť?

  • pri pohybe v hustom poraste
  • na miestach s hojnosťou lesných plodov
  • pri zdochlinách
  • pri zlej viditeľnosti alebo počuteľnosti, resp. ak sa pohybujeme proti vetru, pri tečúcej vode a podobne. 

Čo pomôže pri obmedzenej viditeľnosti?

Pri obmedzenej viditeľnosti pomôže napríklad zvukový prejav ako pískanie, tlieskanie, či hlasnejší rozhovor. Medveď vďaka tomu zaregistruje blížiaceho sa človeka a vyhne sa mu. "Riziko stretnutia s medveďom je menšie, keď sa pohybujeme v skupine po vyznačených chodníkoch a počas denného svetla," uviedlo MŽP s tým, že človek nepredstavuje pre medveďa potravu. 

Prípad z doliny Banskô, ktorý je prvým známym prípadom tragického stretu medveďa s človekom, neprežil 57-ročný muž. "Útoky medveďa na človeka sú vzácne, ale stávajú sa. Ak medveď zaútočí na človeka, ide o útok obranný, a nie predačný." Podľa rezortu za tým môže byť strach medveďa zo stretnutia s človekom, stres, vydráždenie psami, prípadne obrana svojho potomstva. Lesoochranárske zoskupenie VLK pripomína, že prírodu treba navštevovať s rešpektom, všímať si okolie a pri prechádzaní cez ťažšie viditeľné miesta predvídať situácie. 

Čo robiť, aby ste medveďa nestretli?

  • nenaháňajte sa za unikátnymi zábermi
  • nechajte pracovať zásahový tím, keď niekde realizuje odplašovanie
  • nechoďte k brlohu 
  • nechoďte k mláďatám fotiť sa s nimi
  • všímajte si okolie svojej obce
  • spolupracujte pri realizovaní preventívnych opatrení
  • nekŕmte zámerne medvede ani inú zver v intravilánoch 

Čo robiť, ak stretnete medveďa?

Ako uvádza VLK, väčšina stretnutí s medveďom sa skončí bezkonfliktne a bez toho, aby ľudia prítomnosť medveďa zaregistrovali. "Ak ho však stretnete, veľa záleží od okolností. Ak viete odhadnúť vzdialenosť, medveď je ďalej ako sto metrov a nepribližuje sa, nepredstavuje nebezpečenstvo," uviedlo VLK. 

V prípade, ak sa k vám približuje, upozornite na seba hlasom, nie krikom! "Ak dôjde k stretnutiu na vzdialenosť niekoľkých metrov, je dobré nechať mu priestor pre únik, nepozerať sa mu priamo do očí, ale naopak odvrátiť sa a sledovať len bokom, čo robí, pomaly ustupovať." Ministerstvo odporúča nerobiť prudké pohyby, ktoré by zviera mohli upozorniť na vašu prítomnosť, vyľakať ho a vyprovokovať k útoku. "Ustupujte pomaly smerom, odkiaľ ste prišli, a neustále pozorujte správanie medveďa. Ak vás medveď ale včas nestihne lokalizovať a priblížením sa k nemu prekročíme kritickú vzdialenosť, môže nastať problém." V prípade, ak stretnete medveďa, ktorý stratil plachosť, kontaktujte Zásahový tím na čísle +421 903 201 879.

Čo robiť, a čo nerobiť, ak stretnete medvieďatá?

VLK upozorňuje, že ak stretnete mláďatá, mali by ste rýchlo lokalizovať matku a ustupovať. Necivte na mlaďatá, môže to spustiť obranný útok matky. Medveď je rýchlejší a obratnejší ako človek, utiecť sa pred ním podľa ochranárov nedá.

Čo robiť, ak vás medveď napadne?

Pripomínajú, že ak dôjde k útoku medveďa na človeka, je potrebné chrániť si brucho, rukami krk za hlavou a nevstávať, kým sa zviera definitívne nevzdiali.

Ministerstvo životného prostredia aj Lesoochranárske zoskupenie VLK sa zhodujú, že medveďa láka bližšie k ľuďom ľahko dostupná potrava. Ak si medvede na ňu navyknú, prispôsobia sa a začnú ju na mieste vyhľadávať. Podľa ochranárov sú nebezpečné stretnutia už len otázkou času. Ministerstvo pripomína, že je zároveň potrebné pochopiť, ako sa správať na území, kde sa zviera vyskytuje. 

Ideálny stav, kedy by sa výskyt medveďa zredukoval, nastane podľa MŽP vtedy, ak ľudia zabezpečia svoj komunálny odpad, včelstvá a chovné zvieratá. Treba zastaviť prikrmovanie voľne žijúcej zvery blízko obydlí, ale aj činnosti človeka v prirodzenom prostredí medveďa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok