Rekordné série tropických dní, teplota až 38 stupňov. Jún bol výnimočne horúci

TA3 TASR
28.6.2021 16:32

Priebeh predchádzajúceho 25. týždňa potvrdil jednu z najvýraznejších júnových horúčav v histórii meteorologických meraní na Slovensku. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav, upozorňuje pritom na hodnoty priemernej teploty, ale aj rekordné série tropických dní vyskytujúcich sa po sebe.

Rekordné série tropických dní, teplota až 38 stupňov. Jún bol výnimočne horúci
TASR/Dano Veselský

„V Bratislave na Kolibe zaznamenali šesť tropických nocí po sebe v období od soboty 19. júna do štvrtka 24. júna. V Košiciach mali tiež rekordný počet tropických nocí po sebe v tohtoročnom júni, boli až tri,“ spresnili meteorológovia.

Dodali, že vysoká teplota vzduchu v noci a ráno bola základom pre štvrtú najvyššiu priemernú dennú teplotu vzduchu v júni, ktorá dosiahla v Nitre minulý štvrtok (24. 6.) hodnotu 30,1 stupňa Celzia. „Vyššia priemerná denná teplota vzduchu bola na Slovensku zaznamenaná v júni iba na troch meteorologických staniciach a stalo sa to v roku 2012 a 2013 v Moravskom Svätom Jáne, v Kuchyni na letisku a v Žihárci,“ priblížili.

Jún priniesol aj prvé tohtoročné dosiahnutie maximálnej dennej teploty na úrovni 38 stupňov Celzia, toľko namerali vo štvrtok v Mužle v okrese Nové Zámky. Horúce počasie i deficit zrážok prehlbuje stav pôdneho sucha. „Deficit vlahy v pôde sa objavuje na 93 percentách územia SR, pričom najhoršia situácia je v severnej časti stredného Slovenska a na krajnom východe,“ skonštatoval SHMÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok