Na severe Čiech vraj tornádo neudrelo. Meteorológ vraví, že išlo o iný jav

TA3 TASR
28.6.2021 16:30

Silná búrka, ktorá vo štvrtok spôsobila škody v obci Stebno na severozápade Čiech, zrejme nebola tornádo. Informovala o tom česká spravodajská televízia ČT24.

V dvoch obciach po tornáde zbúrajú 600 domov. Statici ešte takéto škody nevideli
TASR/Vladimír Miček

Okrem juhomoravských obcí minulý týždeň postihla silná búrka aj obec Stebno, ktorá je súčasťou mesta Kryry v okrese Louny. V súvislosti s touto búrkou sa tiež najskôr hovorilo o tornáde, avšak podľa najnovších zistení meteorológov išlo zrejme o jav zvaný downburst.

Podľa Martina Nováka z Českého hydrometeorologického ústavu ide o jav, kedy sa "zo zadnej strany búrkového mraku zošuchne na zem veľkou rýchlosťou balík studeného vzduchu. Keď (vzduch) narazí na povrch tak sa roztečie po okolí s tým, že hlavný náraz smeruje do prednej časti búrkového mraku".

"Záver, že to nebolo tornádo, možno pokladať za definitívny," uviedol Novák.

V obci Stebno žije asi 120 obyvateľov a pri búrke nebol nikto zranený. Silný vietor poškodil asi 25 domov, ktoré prišli o strechy a vietor na nich rozbil okná. Poškodené boli aj autá stojacie na ulici, predbežná škoda sa odhaduje na 80 až 100 miliónov českých korún (3,1 až 3,9 milióna eur).

Vo štvrtok sa tornádo vyskytlo na juhu Moravy, v okresoch Hodonín a Břeclav, kde v niekoľkých obciach zničilo množstvo domov, spôsobilo škody za stovky miliónov korún a pripravilo o život šesť osôb. Zranených bolo okolo 200 ľudí. Tornádo na juhu Moravy bolo najtragickejšie v Európe od roku 2001.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok