Schválili pomoc pre ľudí postihnutých tornádom. Na obnovu obydlí pôjdu milióny

TA3 TASR
28.6.2021 16:19

Česká vláda schválila pomoc obciam na južnej Morave, ktoré minulý týždeň zasiahlo tornádo. Štát ponúkne ľuďom na obnovu zničených obydlí päť miliónov korún (približne 196.000 eur), z toho dva milióny ako dotáciu a tri milióny ako zvýhodnený úver.

Ničivé tornádo na Morave.
TASR

Daňové úľavy, pomoc podnikateľom

"Celkom teda až päť miliónov korún na opravu, demoláciu, výstavbu či zaobstaranie inej nehnuteľnosti," uviedla česká ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová, ktorú citoval webový portál denníka Mladá fronta DNES. "Veľká vďaka za rýchlu pomoc," uviedol po rokovaní hajtman Juhomoravského kraja Jan Grolich.

Vláda tiež odobrila daňové úľavy pre poškodených občanov a firmy z regiónov zasiahnutých tornádom. "Fakticky posúvame lehoty na zaplatenie daní, podanie daňového priznania, kontrolného hlásenia a platby DPH. Odpúšťame aj zálohy na cestnú daň splatné k 15. júlu," oznámila ministerka financií Alena Schillerová.

Ministri odsúhlasili aj program na podporu podnikateľov v postihnutých oblastiach. "Uhradíme okamžite 80 až 100 percent z vlastných výdavkov na obstaranie nového majetku. Maximálna výška pomoci je jeden milión korún. Súčasne poskytneme bezúročnú pôžičku až do výšky 45 miliónov korún na firmu," oznámil vicepremiér Karel Havlíček.

Posilnia zdravotníkov

Vláda podporila aj uvoľnenie sumy 1,5 miliardy korún (59 miliónov eur) podľa skutočných škôd pre poľnohospodárov, lesníkov a potravinárov, ktorých zasiahlo tornádo. Peniaze sa podľa ministerstva poľnohospodárstva použijú ako kompenzácia za zničené chmeľnice, vinice, sady, polia, uhynuté zvieratá či zdevastované haly a hospodárske budovy.

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch uviedol, že vláda schválila aj vyslanie mobilného tímu zdravotníkov, ktorý bude poskytovať starostlivosť ľuďom zraneným v dôsledku tornáda. "Súčasné sily (zdravotníkov) na mieste už nestačia," podotkol Vojtěch. Česká vláda už v piatok súhlasila s poskytnutím pohonných hmôt zo štátnych rezerv záchranárom v obciach spustošených tornádom.

Bezplatný detský tábor

Rodinám, ktorých domovy vo štvrtok zasiahlo ničivé tornádo, sa naskytá i ďalšia forma pomoci. Môžu poslať svoje deti bezplatne do štrnásťdňového tábora, aby rodičia mali čo najvoľnejšie ruky na odpratávanie škôd a zariaďovanie potrebných záležitostí. O tábor prejavilo zatiaľ záujem 50 detí, kapacita môže byť až 120.

S iniciatívou prišla Asociácia odborových zväzov, ktorá ponúkla usporiadanie štrnásťdňového letného detského tábora v Dětřichove na Svitavsku zdarma pre deti z rodín postihnutých tornádom. "Cieľom je dostať deti preč z toho prostredia, aby mali šancu mať pekné prázdniny, a zároveň uvoľniť rodičom a starým rodičom ruky na škody," povedala pre internetový spravodajský portál Novinky.cz podpredsedníčka školského výboru Poslaneckej snemovne Kateřina Valachová, ktorá projekt koordinuje so štyrmi najviac postihnutými obcami - Mikulčicami, Lužicami, Moravskou Novou Vsou a Hruškami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok