Kočner čelí novému obvineniu, mal pripravovať vraždy prokurátorov

TA3 TASR
28.6.2021 15:38

Mariana Kočnera obvinili v pondelok z objednávky prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.

Potvrdil to hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan, na obvinenie upozornil  Denník N. Ako ďalej uviedol Skladan, Žilinka obvinenie Mariana Kočnera komentovať nebude. 

"Od začiatku trestného stíhania v tejto veci bolo zrejmé, že jedinou osobou, ktorá mala motív objednať si tieto vraždy - a rovnako aj vraždu Jána Kuciaka - bol Marian K. Tragické však je, že objednávka vraždy Jána Kuciaka aj bola vykonaná," zareagoval špeciálny prokurátor Lipšic. 

Obhajca Mariana Kočnera Marek Para uviedol, že zatiaľ nedisponuje informáciou o novom obvinení svojho klienta.

Z príprav vrážd Šufliarskeho, Žilinku a Lipšica obvinil koncom augusta 2019 vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa.

Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017. Prijať ju mala Alena Zsuzsová. Po výpovedi odsúdeného Andruskóa v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej minulý rok zadržali aj podnikateľa Dušana K. Ten je od septembra stíhaný väzobne. Rovnako od septembra vyšetrovanie kauzy prebrala od inšpekcie Ministerstva vnútra SR Národná kriminálna agentúra.

Následne v máji tohto roku si slovenská polícia od talianskych justičných orgánov prevzala 36-ročného občana Bosny a Hercegoviny Darka Dragiča. Na muža vydal Špecializovaný trestný súd v Pezinku európsky zatýkací rozkaz za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy Žilinku, Lipšica a Šufliarskeho v štádiu prípravy. 

Žilinka a Šufliarsky v minulosti vyjadrili presvedčenie, že motívom objednávky bola ich práca a Lipšic je presvedčený, že objednávateľom bol podnikateľ Marian Kočner.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok