Tínedžer chce žalovať svojich rodičov, nedovolili mu očkovanie

TA3 ČTK
28.6.2021 15:44

Viacerí rodičia zvažujú, či dať svoje dieťa zaočkovať proti ochoreniu Covid-19, alebo nie. Taliansky mladík má však presne opačný problém a za možnosť nechať sa zaočkovať je rozhodnutý bojovať.

Únia si od Moderny objedná ďalších 150 miliónov dávok vakcín proti covidu
TASR/AP

Len 17-ročný tínedžer z talianskej Florencie chce žalovať svojich rodičov za to, že mu neumožnili nechať sa očkovať proti Covid-19. Obrátil sa na toskánsku úniu advokátov, aby mu pomohla. Informoval o tom denník La Nazione. Taliansko vďaka zlepšujúcej sa epidemickej situácii pokračuje v uvoľňovaní opatrení, dnes tam napr. končí povinnosť nosiť rúško vonku.

Moji rodičia neveria vakcínam, ale je to náš jediný nástroj, ako sa vrátiť k normálnemu životu. Chcem sa nechať očkovať, aby som bol slobodný, mohol cestovať, chodiť na diskotéku, do kina,“ povedal mladík z Florencie, ktorého podporil aj šéf regionálnej toskánskej vlády Eugenio Giani. Chlapec povedal, že ak to bude potrebné, obráti sa aj na prezidenta republiky.

Podľa miestnej tlače bude ale prvým krokom rozhovor s rodičmi. „Ak sa nedohodneme, požiadame o pomoc sociálny úrad či priamo prokuratúru, potom bude na sudcovi, aby očkovanie povolil,“ uviedol advokát Gianni Baldini.

Taliansko povolilo očkovanie proti Covid-19 pre ľudí od veku 12 rokov začiatkom tohto mesiaca. V prípade neplnoletých je k tomu však potrebný súhlas oboch rodičov, napísal miestny denník.

Krajina je v bielej fáze

Taliansko zatiaľ plne zaočkovalo okolo 17,8 milióna zo svojich 60 miliónov obyvateľov. To predstavuje asi 33 percent populácie nad 12 rokov, uvádza sa na internetových stránkach talianskej vlády. Celkom podali v Taliansku takmer 50 miliónov dávok vakcín od firiem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca či Janssen.

Od dnešného dňa je celé územie v takzvanej bielej zóne. To je označenie tamojšej vlády pre oblasť s najlepšou epidemickou situáciou. Platia tam teda len základné opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Tými sú hlavne dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti a nosenie rúšok vo vnútorných verejných priestoroch. Ako posledný prešiel do bielej zóny malý alpský región Valle d´Aosta, ktorý bol do nedele žltý.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok