Pozor na kožné problémy, niektoré lieky zvyšujú citlivosť na slnko

TA3 TASR
29.6.2021 07:00

Slnko v kombinácii s liekmi môže spôsobiť kožné problémy. Pri užívaní niektorých liekov je pokožka citlivejšia na slnečné svetlo a ultrafialové svetlo, a to aj vrátane solárií. To môže viesť k nežiaducim účinkom, ako sú vyrážky, začervenanie, opuchy či dokonca popáleniny. Na sociálnej sieti na to upozornil Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

dovolenka pláž slnko more 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Zvýšená citlivosť pokožky na slnko môže negatívne ovplyvniť aj dlhodobé kožné ochorenia, ako napríklad atopickú dermatitídu, psoriázu alebo herpes. "Pri užívaní takýchto liekov sa odporúča obmedziť pobyt na slnku v čo najväčšej možnej miere. Rovnako je dôležité používanie slnečnej ochrany počas celého dňa, a to aj v prípade pobytu mimo priameho slnka," spresnil ŠÚKL.

Dodal, že medzi lieky, ktoré spôsobujú zvýšenú citlivosť pokožky, sa zaraďujú antibiotiká, retinoidy, antidepresíva, antiepileptiká či onkologické lieky. Pobyt na slnku sa neodporúča ani pacientom, ktorí užívajú lieky na tlak, cukrovku a vysoký cholesterol, protizápalové lieky vrátane tých voľnopredajných alebo rastlinné prípravky s obsahom ľubovníka bodkovaného.

Informáciu o tom, či liek spôsobuje zvýšenú citlivosť na slnko, sa pacient dozvie z príbalového letáku lieku alebo od lekárnika.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok