Najvyšší súd si vyžiadal z Pezinka spis bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika

TA3 TASR
28.6.2021 12:36

Najvyšší súd si po minulotýždňovom náleze Ústavného súdu SR vo veci bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika vyžiadal v pondelok spisový materiál zo Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Termíny pojednávaní ostávajú v platnosti

"NS SR si dnes uvedený spisový materiál vyžiadal a ten mu bude ŠTS v Pezinku počas dnešného dňa aj predložený," dodala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Ako ďalej uviedla, termíny pojednávaní s Kováčikom naplánované od 7. júla v jeho trestnej veci ostávajú v platnosti.

ÚS SR zrušil 22. júna uznesenie NS SR, ktorým potvrdil väzbu pre Kováčika. Má ísť o rozhodnutie NS SR z novembra minulého roka. Podľa obhajcu Erika Magála bude povinnosťou NS SR poskytnúť sťažovateľovi adekvátnu súdnu ochranu a opätovne rozhodnúť o sťažnosti sťažovateľa proti uzneseniu sudcu pre prípravné konanie ŠTS z 25. októbra 2020.

Podal sťažnosť

Sudkyňa pre prípravné konanie rozhodla v októbri minulého roka tak, že Dušana Kováčika vzala do väzby z dôvodu kolúzneho, ako i preventívneho. Proti všetkým výrokom tohto rozhodnutia podal Dušan Kováčik sťažnosť. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie špeciálneho prokurátora sa vzdal krátko po obvinení.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v apríli na súd obžalobu na Dušana K. obvineného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a ďalších trestných činov. Zákonná sudkyňa Pamela Záleská vytýčila aj termín hlavného pojednávania na 7. až 9. a následne na 13. až 15. júla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok