Tornádo na Morave bolo z druhej najničivejšej kategórie

TA3 TASR
28.6.2021 11:08

Minulotýždňové tornádo na juhu Moravy dosiahlo štvrtý z piatich bodov Fujitovej stupnice, ktorá slúži na hodnotenie rotujúceho vetra. Pre Českú televíziu to v pondelok potvrdil Martin Setvák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Tornádo na Morave bolo z druhej najničivejšej kategórie
TASR/Ivan Kríž

Silnejšie tornádo doteraz nezdokumentovali

Odstraňovanie škôd pokračuje už štvrtý deň, bez prúdu naďalej zostáva približne 2000 domácností. Vláda v pondelok tiež prerokuje finančnú pomoc pre ľudí a obce, ktoré zasiahlo ničivé tornádo.

Meteorológovia si spočiatku neboli istí, či majú tornádo z juhu Moravy zaradiť do tretej alebo vyššej kategórie z piatich. Žiadne silnejšie než z kategórie F3 totiž doteraz v Česku nezdokumentovali. Podľa Setváka je už ale teraz isté, že dosiahlo kategóriu F4.

Tornádo v tejto druhej najničivejšej kategórii dokáže zboriť dobre postavené domy - a tie so slabšími základmi odfúkne preč, rovnako ako automobily. Vietor dosahuje v nárazoch rýchlosť 330 až 420 kilometrov za hodinu.Energetici na juhu Moravy medzitým obnovili dodávky elektrického prúdu do väčšiny domácností v okresoch Břeclav a Hodonín. Bez elektriny bolo po štvrtkovej katastrofe až 70.000 domácností, teraz ich ostáva zhruba 2000.

Finančná pomoc

Vláda bude v pondelok okolo poludnia rokovať o finančnej pomoci pre južnú Moravu. Ministerstvo pre miestny rozvoj chce na tieto účely uvoľniť 420 miliónov korún (16,5 milióna eur). Štát zároveň ponúkne ľuďom na obnovu bývania až päť miliónov korún (196.000 eur). Podľa ministerky financií Aleny Schillerovej by štát mohol ľuďom poskytnúť dva milióny korún ako dotáciu a tri milióny ako zvýhodnený úver.

Nárok by mali mať všetci poškodení bez ohľadu na to, či majú poistenie. Ministri prerokujú aj prípadnú finančnú pomoc z európskeho fondu solidarity. Tieto peniaze sa však nebudú dať použiť na opravu súkromných domov.

"Z fondu solidarity sa dajú financie čerpať len na budovy a náhradu škôd vo verejnom vlastníctve - na to, čo vlastní kraj, nie na domy," uviedol hajtman Juhomoravského kraja Jan Grolich.

Obrovské škody

Ľudia už do zbierok na pomoc ľuďom a obciam poslali 700 miliónov korún (27,5 milióna eur), informoval internetový spravodajský portál Novinky.cz. Škody po búrkach a tornáde budú podľa Grolicha na verejnom majetku najmenej 12 miliárd korún (471 miliónov eur), na súkromnom mnohonásobne viac.

V okresoch Břeclav a Hodonín búrka poškodila približne 1200 domov. Väčšina z nich prišla minimálne o strechu. Podľa riaditeľa juhomoravských hasičov statici určili na demoláciu 69 domov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok