Košický kraj chce pomôcť južnej Morave. Pošle jej 30-tisíc eur

TA3 TASR
28.6.2021 10:48

Finančnú nenávratnú výpomoc v sume 30.000 eur Juhomoravskému kraju v Českej republike v pondelok schválilo Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja. Podľa uznesenia ide o prejav solidarity s ľuďmi južnej Moravy, ktorých 24. júna postihli ničivé búrky a tornádo.

Košický kraj chce pomôcť južnej Morave. Pošle jej 30-tisíc eur
TASR/Ivan Kríž

„Vzhľadom k tomu, že ide o bratský český národ, s ktorým má Slovensko vynikajúce susedské vzťahy a spolu sme žili viac ako 70 rokov v jednom štáte, táto iniciatíva je opodstatnená,“ uviedol poslanec Emil Ďurovčík, ktorý návrh pomoci na rokovaní predložil.

Pôvodne malo ísť o pomoc v sume 10.000 eur, poslanec Martin Smrčo to navrhol zvýšiť na 30.000 eur. Za takéto uznesenie hlasovalo 51 poslancov, nikto nehlasoval proti, jeden sa hlasovania zdržal.

Prírodná katastrofa zasiahla oblasť Břeclavska a Hodonínska na južnej Morave. Zomrelo najmenej päť ľudí, zranenia utrpelo viac ako sto ďalších. Obce hlásia poškodenie stoviek domov, desiatky z nich budú musieť zbúrať. 

Výrazné materiálne škody vznikli aj na ďalšom majetku ľudí, právnických subjektov a spoločenstiev, ako i na úrode poľnohospodárskych plodín a zeleni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok