Drieň japonský: Najkrajšie odrody plus rady, ako ho pestovať

Drieň japonský plus rady, ako ho pestovať Zdroj foto: Pixabay

Vďaka svojim nádherným kvetom je neprehliadnuteľný. Drieň japonský určite dokáže oživiť vašu záhradu a jeho pestovania sa nemusíte báť.

Drieň japonský ( Cornus kousa) pochádza z východnej Ázie, bežne sa pestuje najmä v Číne. Svojimi nádhernými kvetmi sa určite zaradí medzi ozdoby vašej záhrady. Aj keď kvety drieňa nepatria medzi typické okvetie, na aké sme zvyknutí. V podstate ide o listene, ktoré obklopujú vlastné nevýrazné žlté kvietky v ich strede. Listene sú štyri a podobajú sa na kvety plamienkov. Môžu mať špicatý alebo zaoblený tvar bielej, smotanovej či ružovej farby, pričom v priemere bývajú veľké až desať centimetrov. Tieto opadavé dreviny majú radi slnečné stanovište.

Novinky medzi trvalkami: Zoznámte sa s trendmi leta

Vhodné miesto a spoločnosť pre váš drieň

Pre drieň nájdite miesto, kde vynikne jeho krása. Napríklad ho vysaďte ako solitéru. Tak bude nielen na očiach, ale konáre budú mať dostatok priestoru pre rast. Vďaka tomu vás potešia množstvom veľkých kvetov a zaujímavým  jesenným sfarbením listov.

Ak chcete drieň vysadiť do zmiešanej skupinky spolu s ďalšími drevinami, do jeho blízkosti zvoľte menšie, kompaktnejšie druhy. Veľmi pekne pod ním pôsobia nízke rododendrony. Takisto ihličnany alebo niektoré vždyzelené pôdopokryvné dreviny, ktoré potrebujú rovnakú pôdu ako drieň.

Nároky na pôdu

Takmer všetky odrody drieňa uprednostňujú kyslejšiu a dobre priepustnú zem. Najlepšie prosperujú na slnku. Aby pôda okolo drieňa tak skoro nevysychala, povrch mulčujte. Najlepším materiálom na nástielku je drvená kôra.

Ako sa starať o drieň

Táto okrasná drevina má plytké korene, preto sa postarajte o to, aby nepreschli. Počas horúcich letných dní je potrebné drieň zavlažovať. Doprajte mu aj hnojivo na podporu tvorby kvetov a listovej zelene, s vyšším obsahom fosforu a draslíka. Veľkokveté driene nemusíte rezať po odkvitnutí. Stačí, ak odstránite poškodené a neželané výhonky.

Toto sú najkrajšie odrody drieňa japonského

Cappuccino – dosahuje výšku 1,5 až 2 metre. Farba kvetov bieloružová. Obdobie kvitnutia máj – jún.

Rutpink – jeho výška je až 3 až 4 metre. Poteší vás ružovými kvetmi. Kvitne takisto v máji až júni.

China Girl – výška 1,5 až 3 metre. Má biele kvety, ktoré kvitnú v máji až júni.

Milky Way – dorastá do výšky 2 až 3 metre. Farba kvetov je krémová. Obdobie kvitnutia je najmä jún.