Žltnutie listov rastlín môžu spôsobiť tieto pestovateľské chyby

žltnutie listov môžu spôsobiť aj tieto dôvody Zdroj foto: Pexels

Nedarí sa vám pestovať rastliny podľa vašich predstáv? Prinášame vám ďalšie príčiny, ktoré môžu spôsobiť žltnutie listov pestovanej zeleniny alebo iných rastlín.

Niektoré pestované rastliny môžu byť náchylnejšie a niektorým nevadí nič. Nedarí sa ani vašim plodinám? Spoznajte ďalšie príčiny a časté chyby, ktoré môžu spôsobiť žltnutie listov rastlín. V niektorých prípadoch sa dajú ešte zachrániť.

Nešetrné presádzanie

V mnohých prípadoch má rastlina žlté listy len preto, že sa ešte nestihla aklimatizovať na nové podmienky pri presádzaní. Ak ste práve presadili rastlinu alebo ste si práve kúpili novú izbovú rastlinu, môžete zistiť, že listy žltnú a na chvíľu také zostanú.

Aj keď je dobré tieto listy sledovať, nepodliehajte hneď panike. Dajte rastline nejaký čas na to, aby sa prispôsobila.

Ďalším častým problémom súvisiacim so žltnutím je aj to, že korene rastliny nemajú dostatok miesta a priestor na svoj rast. To spôsobuje mnohokrát spomínané žltnutie listov. Nezabudnite preto pestované kvety v črepníkoch na jar skontrolovať, či ich nie je potrebné presadiť.

Presádzanie rastlín: Základné informácie pre začiatočníkov

Chemikálie alebo minerály vo vode

Ak zalievate svoje rastliny vodou z vodovodu, možno by ste mali zvážiť, či je pre ne ideálna. Niekedy sa totiž stáva, že pestované plodiny alebo izbové kvety bývajú citlivé na minerály a chemikálie nachádzajúce sa vo vode z vodovodu, ako je napríklad chlór a fluorid. Vo vode sa nachádzajú aj stopové soli, ktoré môžu poškodiť citlivé rastliny.

Ak si myslíte, že by to mohlo spôsobiť žltnutie listov vašej rastliny, jednoducho nechajte vodu odstáť. Tak sa minerály odparia. Ďalšou možnosťou je zavlažovanie destilovanou vodou. Čo sa týká vonkajších rastlín, polievajte zachytenou dažďovou vodou z dažďového suda.

Rastliny majú nedostatok živín

Pokiaľ ide o žltnutie listov, nedostatok živín je tiež častým vinníkom. Tou živinou je zvyčajne dusík. Jeho nedostatok sa prejavuje tak, že listy začínajú najčastejšie žltnúť navrchu rastliny. Na listoch sa tiež mnohokrát objavujú tmavé žilky alebo tkanivo medzi nimi môže rednúť.

Ak sa problém so žltnutím vyskytuje na starých listoch, zatiaľ čo nové listy sú stále relatívne zelené, je to pravdepodobne známkou nedostatku dusíka.

Medzi ďalšie bežné nedostatky živín patrí vápnik a bór, takže ak máte podozrenie, že je to práve tento problém, uistite sa, že vaše hnojivo obsahuje tieto látky.