3 spôsoby, ako pripraviť malinový sirup

3 spôsoby, ako urobiť malinový sirup Zdroj foto: Pixabay

Sladké maliny sa dajú pripraviť viacerými metódami. Čo tak urobiť z nich výborný sirup? Máme pre vás 3 spôsoby, ako sa to dá.

Vyskúšajte nasledujúce 3 spôsoby, ako si doma uvariť výborný malinový sirup.

Recept na malinový sirup I.

Budeme potrebovať:

1 l malinovej šťavy, 1,5 kg kryštálového cukru, 15 g kyseliny citrónovej alebo vínnej.

Príprava:

Dobré očistené, zrelé maliny roztlačíme, dáme do pohára alebo smaltovanej nádoby a necháme kvasiť asi dva dni, pričom každý deň niekoľkokrát premiešame. Potom prelisujeme, šťavu zlejeme a precedíme cez čistú šatku, ktorú sme pripevnili na vhodnú nádobu. Cukor dáme do širšieho hrnca, trocha zalejeme šťavou a na sporáku za stáleho miešania necháme roztopiť. Keď začne vrieť, prilejeme zvyšnú malinovú šťavu a za stáleho miešania privedieme znova do varu. Nakoniec pridáme kyselinu. Penu, ktorá sa utvorila na povrchu, pozberáme dierkovanou vareškou. Sirup po krátkom varení odstavíme zo sporáka, precedíme cez šatku a necháme vychladnúť. Vychladnutý naplníme do čisto umytých fliaš, dobre uzavrieme a uložíme na chladné, suché a tmavé miesto.

3 zdravé nátierky jari, ktoré si zamilujete

Recept na malinový sirup II.

Budeme potrebovať:

1 liter malinovej šťavy, 1,5 kg kryštálového cukru, 15 g kyseliny citrónovej.

Príprava:

Dobre očistené, zrelé, ale neprezreté maliny prelisujeme a šťavu necháme stáť, až kým sa neusadí kal. Potom ju stočíme gumovou hadicou alebo precedíme cez šatku. Čistú šťavu nalejeme do čistého hrnca, dáme na sporák a zohrievame. Pomaly prisypeme cukor a za stáleho miešania privedieme do varu. Keď sa cukor roztopí, pridáme kyselinu, z povrchu pozberáme špinavú penu, necháme prejsť varom a hneď odstavíme z ohňa. Sirup naplníme do čisto umytých fliaš, dobre uzavrieme a uložíme na chladné, suché a tmavé miesto.

Recept na malinový sirup III.

Budeme potrebovať:

1 kg zrelých malín, 1 kg jemného kryštálového cukru.

Príprava:

Zrelé, ale neprezreté maliny znovu dobre očistíme a zmiešame s cukrom. Necháme stáť 1-2 dni, až kým sa cukor úplne neroztopí. Na hrniec pripevníme šatku, nalejeme na ňu maliny s cukrom a necháme pomaly odkvapkať. Takto získaný sirup naplníme do čisto umytých fliaš, ktoré dobre uzavrieme a uložíme do chladnej, tmavej a suchej miestnosti.

Maliny, ktoré ostali na šatke po odkvapkaní sirupu, dáme znova do nádoby, zalejeme 2,5 dl vody a necháme stáť dva dni. Potom vylisujeme, precedíme cez šatku, pridáme 500 g kryštálového cukru, dáme do rajnice a necháme prejsť varom. Naplníme do čisto umytých a ohriatych fliaš, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.