Ďalšie dôvody, prečo vašim rastlinám žltnú listy

Ďalšie dôvody, prečo vašim rastlinám žltnú listy Ilustračné, foto: Pexels

Asi takmer každý pestovateľ sa určite stretol so žltnutím listov pestovanej rastliny. Môžu byť za tým pestovateľské chyby, zlé podmienky, nedostatok živín, alebo tieto ďalšie dôvody, prečo vašim rastlinám žltnú listy. 

V predchádzajúcich článkoch sme si hovorili o viacerých príčinách, prečo vašim rastlinám môžu žltnúť listy. To zďaleka nie je všetko. Aj tieto ďalšie dôvody môžu byť za týmto neželaným ale častým javom vo vašej záhrade.

Choroby, ktoré napádajú lístie

Ochorenia, ktoré sa prejavujú škvrnami na listoch, bývajú spôsobené buď baktériami, alebo plesňami, ktoré sa nenásilne živia listami vašej rastliny. Toto ochorenie má na svedomí, že rastlina zožltne.

Ako zistiť, že je žltnutie listov zapríčinené touto chorobou? Spoznáte to podľa hnedých škvŕn, ktoré sú na okrajoch sfarbené dožlta. Ak je to možné, týchto listov sa zbavte a rastlinu izolujte od ostatnej zelene.

Pomôcť môže tento domáci postrek, ktorý si vyrobíte nasledujúcim spôsobom: Pridajte lyžicu sódy bikarbóny a lyžičku éterického oleja do rozprašovača s vodou. Zmesou postriekajte listy napadnuté škvrnami a mali by ste sa zbaviť baktérií. Pre lepšie výsledky postrek opakujte niekoľkokrát.

Škodcovia rastlín

Ak si všimnete, že pôda, ktorá obklopuje vašu rastlinu, je obzvlášť vlhká – alebo ak stonka tesne nad zemou začernela – môžu byť na vine drobné mušky. Pravdepodobne je to znamenie, že vaša rastlina je preliata. Prejavuje sa to aj opadávaním spodných listov. Treba ihneď obmedziť polievanie a v prípade, ak ide o izbovú rastlinu pestovanú v kvetináči, presaďte ju do iného substrátu. Okrem mušiek môžu váš kvet trápiť i červy, roztoče, ktoré sa spravidla vyskytujú v pôde.

Ako zistiť, že pestovanú rastlinu trápia škodcovia? V takom prípade okrem žltnutia listov môžete spozorovať na listoch malé otvory alebo biely povlak či drobné vajíčka nachádzajúce sa na spodnej strane listov.

13 najčastejších chýb, ktoré robia záhradkári, časť I.

Pozor na výkyvy teplôt

Ak pestujete rastliny v interiéroch, chladný prievan môže byť pre ne veľkým problémom. Často spôsobí žltnutie a odpadávanie listov. Rastliny pestované v exteriéri nebudú reagovať na nízke teploty rovnakým spôsobom, pretože sú na výkyvy teplôt viac zvyknuté. Ak však príde veľmi chladné počasie, ich listy zhnednú. Žltnutie listov zvyčajne súvisí s príliš chladnými teplotami, ale nie sú dobré ani príliš vysoké teploty.

Treba mať na pamäti, že teplota a vlhkosť spolu úzko súvisia. Pestovanie rastliny na príliš chladnom mieste, ktoré je vystavené navyše prievanu, môže často spôsobiť jej premočenie. Rastlina totiž za takýchto podmienok nebude prijímať vodu tak efektívne.

Vaša rastlina starne

Ako niektoré rastliny starnú, ich listy žltnú a opadávajú. Je to bohužiaľ prirodzenou súčasťou ich rastu. Starnutie, ktoré sa prejavuje žltnutím listov, sa obzvlášť prejavuje v prípade izbových rastlín, ktoré sa pestujú najmä kvôli okrasným listom. Napríklad rododendron alebo dracena. Aby ste podporili rast nových listov, je potrebné pravidelne odstraňovať odumreté a žltnúce listy z rastliny.