Irán tvrdí, že vyvinul dron, ktorý môže preletieť 7-tisíc kilometrov

TA3 TASR
28.6.2021 08:37

Irán má bezpilotné lietadlá, ktoré sú schopné preletieť 7000 kilometrov, uviedol v nedeľu veliteľ Revolučných gárd islamskej republiky generálmajor Hosejn Salámí.

Irán tvrdí, že vyvinul dron, ktorý môže preletieť 7-tisíc kilometrov
TASR/Michal Svítok (ilu)

 "Máme drony, ktoré môžu preletieť 7000 kilometrov, bez pilota, a pristáť späť na tom istom mieste alebo niekde inde," povedal Salámí vo vystúpení odvysielanom štátnou televíziou.

Ďalšie podrobnosti neposkytol, ako však uvádza AFP, podľa jeho vyjadrenia by nový dron mohol mať dosah 3500 kilometrov, v porovnaní s 2000 kilometrami iránskeho bojového bezpilotného stroja nazvaného Gaza. Ten predstavili skôr v priebehu roka a údajne mal dosiaľ najväčší dolet z iránskych dronov.

Iránske vzdušné sily disponujú prevažne starnúcimi americkými stíhačkami, ktoré krajina zakúpila za vlády šacha zvrhnutého v roku 1979. Na údržbe týchto strojov sa negatívne podpísali sankcie USA voči krajine, ktorá sa tak spoľahla na vývoj dronov. Tie boli podľa Revolučných gárd použité pri cezhraničnou údere na iránskych kurdských povstalcov v Iraku v júli 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok