Pre Macronovu stranu sú voľby sklamaním, neovládla žiadny región

TA3 TASR
27.6.2021 22:23

Vládnuca strana Republika v pohybe neovládla v nedeľných voľbách žiadny z regiónov Francúzska a jej kandidáti nedosiahli ani priemerné výsledky. Hovorca vlády Gabriel Attal vo svojom vyjadrení pre televíziu France 2 označil tieto výsledky za "sklamanie".

Pre Macronovu stranu sú voľby sklamaním, neovládla žiadny región
TASR/AP

Z exit polls zverejnených po zavretí volebných miestností vyplýva, že v regionálnych voľbách boli úspešní konzervatívci a socialisti a väčšina lídrov regiónov bola znovuzvolená do funkcií. Televízia BFM s odvolaním sa na zdroje z francúzskej vlády informovala, že neúspech prezidentskej väčšiny v regionálnych voľbách "bude mať malý alebo žiadny dôsledok pre vládu". Po regionálnych voľbách nedôjde k nijakej rekonštrukcii vlády, "ale dôjde k nevyhnutným a limitovaným úpravám", uviedol nemenovaný zdroj pre BFM.

Attal však zároveň vyjadril zadosťučinenie v súvislosti s volebným výsledkom krajne pravicového Národného združenia vedeného Marine Le Penovou, ktoré v regionálnych voľbách neovládlo žiadny región. Neúspech vo voľbách medzičasom priznala aj Le Penová, ktorá súčasne odsúdila "neprirodzené spojenectvá", ktoré v záujme dosiahnutia porážky jej strany vznikli.


Narážala na situáciu v regióne Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA), kde mal šance na víťazstvo kandidát RN Thierry Mariani. Marianiho kandidatúru síce podporilo 42,3 percenta voličov, ale dosluhujúci centristický prezident PACA Renaud Muselier (Republikáni - LR) dostal v druhom kole hlasy 57,7 percenta voličov.

Muselierovi zrejme pomohli hlasy tých voličov, ktorí vypočuli výzvu ľavicovej kandidátnej listiny vedenej Jeanom-Laurentom Féliziom, ktorý sa po zisku 16,89 percenta hlasov v prvom kole stiahol z volieb a svojich voličov vyzval, aby hlasovali za kandidáta LR. Okrem toho Le Penová kritizovala "katastrofálnu organizáciu hlasovania" a hovorila aj o "hlbokej kríze demokracie" na lokálnej úrovni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok