Sulík by už do vlády s Matovičom nešiel. Ak bude referendum, zúčastní sa ho

TA3 TASR
27.6.2021 14:59

Minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík vylúčil, že by v budúcej vláde sedel s predsedom hnutia OĽANO Igorom Matovičom. Nezaradený poslanec Richard Raši pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD jednoznačne nepovedal, či by uprednostnil vládu so Smerom-SD a SaS. Rozhodnú o tom podľa neho voliči.

Sulík by už do vlády s Matovičom nešiel,
TASR/Jaroslav Novák

Obaja to uviedli v nedeľnej diskusnej relácii Na telo v televízii Markíza. Sulík si myslí, že po zmene premiéra už nebudú mať ľudia veľkú motiváciu zúčastniť sa na referende o predčasných voľbách. On sám sa však na referende zúčastní, pretože ho považuje za legitímny nástroj. "Referendum by malo byť dovolené. Ľud je suverén a čo povie, to je písmo sväté," povedal s tým, že referendová otázka, ktorej ústavnosť v súčasnosti rieši ústavný súd, mala byť povolená.

Raši verí, že možnosť šírenia informácií a mobilizácia občanov je v dnešnej dobe vyššia a účasť tak bude nad 50 percent. Referendum ukáže podľa neho aj dôveru vo vládu a to, či ľudia uverili zmene postu premiéra. Ak by ÚS označil referendovú otázku za protiústavnú, istý podiel zodpovednosti na tom bude mať aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá podnet na ÚS podala, uviedol Raši.

Hlas-SD neodhovára ľudí od očkovania proti COVID-19, práve že ho odporúča. Je iba proti povinnému očkovaniu. "Nie sme antivaxeri," poznamenal Raši. Sulík je taktiež len za dobrovoľné očkovanie. Je názoru, že netreba šíriť paniku v tom, že je zaočkovaných málo ľudí. V čakárni podľa neho čakajú ešte desaťtisíce ľudí. "Sme piaty najhorší v očkovaní, ale svet sa z toho nezrúti," skonštatoval minister. Sulík tvrdí, že na vláde navrhoval zavedenie kontrol a mobilných odberových miest na hraniciach. V nich by sa mohli otestovať tí, ktorí prechádzajú cez hranice bez negatívneho testu.

EKaranténa stále chýba

Raši kritizoval aj nezavedenie aplikácie eKaranténa. Tú malo ministerstvo informatizácie mať urobené "za dve minúty". Obáva sa, že aplikácia nakoniec nebude a ľudia zo zahraničia budú musieť ísť do štátnej karantény do Gabčíkova. "A to je najhoršia možnosť," tvrdí.

Pre Sulíka je téma zadržania bývalého podpredsedu predstavenstva MH Manažmentu Andreja Holáka uzavretá tým, že ho z funkcie odvolal. Raši tvrdí, že zadržanie Holáka je bojom Matoviča proti Sulíkovi a chce tak dať ministrovi hospodárstva "po prstoch". Zatýkaniami sa podľa neho prekrývajú oveľa dôležitejšie témy, ktoré vláda nerieši, a to napríklad pomoc rodinám. Sulík označil Rašiho tvrdenia za konšpirácie. "To je úplne sci-fi, aby Igor Matovič poslal Národnú kriminálnu agentúru," podotkol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok